Hårvård

Bästa Schampot 2023 – Bäst i test

Schampo är en typisk produkt som nästan alla använder sig av och det finns givetvis ett schampo för varje hårtyp och för alla önskemål.

Vare sig ditt hår är tunt, lockigt, tjockt, långt, glanslöst, frissigt, blonderat eller vad det nu kan vara så finns det garanterat ett schampo på marknaden som är anpassat efter just dig och ditt hårs behov.

Det är faktiskt så att det finns en hårvårdsrutin även den mest lata kan klara av – ju bättre schampo, desto bättre och snabbare resultat. Tycker du att det är trist och jobbigt att tvätta håret? Då har du bara inte hittat just “ditt” schampo än – när du gör det så kommer du att tvätta håret varje dag.

Det kan vara lite svårt att orientera sig i det stora utbudet av hårvård i allmänhet och kanske just schampo i synnerhet. I den här artikeln ska vi hjälpa er genom att guida er bland några av de schampon som vi tycker är det bästa på marknaden just nu.

Bäst i test: Maria Nila Schampo Head & Hair Heal

Maria Nila Head & Hair Heal

Detta är det perfekta schampot för dig som har lite känslig hårbotten och vill ha ett milt schampo som är snällt både mot hud och hår. Då det är Maria Nila som ligger bakom så är det veganskt med många fina märkningar så som exempelvis PETA.

Schampot är antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande. Det förebygger mjäll och andra hårbottenproblem. Dessutom är detta ett schampo som ger ökad hårproduktion och motverkar håravfall. Inte mycket mer att önska, med andra ord.

En av de bästa sakerna med detta schampo är att man kan använda det dagligen utan att håret, eller hårbotten lider eller tar skada av det.

Torr & slitet hår: Redken All Soft Shampoo

Redken All Soft Shampoo

Här har vi ett schampo som är till för alla er som har ett torrt och/eller sprött hår. Det ger genast styrka och mjukhet till håret samtidigt som det kontrollerar både flygighet och rörelse.

Schampot innehåller arganolja som vårdar håret och det, för Redken, exklusiva RCT Protein Complex behandlar håret från rot till topp. Resultatet blir ett välmående hår som är både silkesmjukt, lättare att hantera i största allmänhet och glansigt.

Detta är en riktig fullträff från Redken som alltid är att lita på. Det är fritt från både parabener och mineraloljor, vilket är mycket positivt. Det innehåller dock sulfater och silikoner.

Fett & oljigt hår: Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo

Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo

Att ha fett hår var betydligt jobbigare förr, men efter att torrschampona blev så många och av så bra kvalitet är det ett minne blott. Du behöver inte tvätta håret med vanligt schampo dagligen idag, utan du kan mixa med valfritt torrschampo.

För att ha ett passande schampo för ett fett och oljigt hår är det viktigt att man satsar på ett av bra kvalitet så att det inte torkar ut vare sig hår eller hårbotten. Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo är det perfekta valet – du känner dig ren och håret känns allt annat än oljigt. Samtidigt är det ett schampo som vårdar på djupet utan att torka ut.

Håret lämnas rent, lätt och luftigt. Du slipper med andra ord den tunga och feta känslan direkt. Istället får du ett härligt rent och fräscht resultat.

Skadat hår: Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

Det är knappast ovanligt att ha skadat hår idag. De flesta av oss färgar, bleker, värmestylar med mera. Varje gång man är på håret med sådana saker som sliter på håret så skadar man det, men turligt nog finns det fantastiska produkter som kan råda bot på även det tristaste av hår.

Moroccanoil har med detta schampo visat vart skåpet ska stå under många år och det är många som har detta som favoritschampo. Det är inte konstigt då det reparerar och tillför massor av fukt.

Du får tillbaka din naturliga styrka och vitalitet genom att använda detta schampo, så det är perfekt för kemiskt behandlade, torra och skadade hår.

Tjockt hår: Kevin Murphy Smooth Again

Kevin Murphy Smooth Again

För ett tjockt bångstyrigt hår är detta räddningen vilken dag som helst. Se till så att du använder det tillsammans med det tillhörande balsamet för att håret verkligen ska bli sitt bästa jag.

Det innehåller varken parabener eller sulfater och det är både utjämnande, mjukgörande, skyddande och vårdande. Håret blir utan friss samtidigt som det blir både vackert glänsande och får fin och fräsch lyster.

Tunt & fint hår: L’ANZA Healing Volume Shampoo

L'ANZA Healing Volume Shampoo

Med detta schampo får ditt tunna och fina hår massor av volym och “body”, det går frå att vara livlöst och trist till att kvickna till. När du använder detta schampo så blir det genast lättare för dig att fixa med ditt hår då det blir mer att fixa med samtidigt som det blir mer lätt att hantera håret efter användning av schampot.

Det innehåller silica från bambuextrakt och det gör så att hårstråets tjocklek ökar med upp till hela 60 %. Du slipper sulfater då schampot är helt fritt från det och det är ju alltid lika positivt. Gugobark bidrar till ett fint lödder, så det är ett fräscht löddrande schampo.

Blont hår: Wella INVIGO Cool Blond Shampoo

Wella INVIGO Cool Blond Shampoo

Om du behöver ett schampo som hjälper dig att hålla ditt blonda hår i en kall och fräsch nyans så är detta ett schampo för dig. Samtidigt som detta lilafärgade schampo ger håret en fin nyans så blir håret mjukt och följsamt.

Förutom att detta schampo passar alla som har ett färgat blont hår med gula/orange/varma toner så passar det även personer med grått hår som vill förstärka de grå tonerna i håret.

Lockigt hår: Sebastian Twisted Curl Shampoo

Sebastian Twisted Curl Shampoo

Här har vi ett schampo som ger mycket fin studs till dina lockar samtidigt som det vårdar och ger fin glans. Håret får fin elasticitet och dessutom underlättas all styling efter att man har tvättat håret med just detta schampo.

Det kommer i en snyggt designad flaska och innehåller Flexi Alg Complex.

Färgat hår: Olaplex Bond Maintenance Paket

Olaplex Bond Maintenance Paket

Olaplex är populärt både bland personer med färgat hår och bland personer som har naturlig hårfärg. Det är inte så konstigt då det ger håret så fin näring och vård för alla hårtyper. Med detta schampo håller håret optimal fuktnivå och direkt efter användning blir håret både starkare och friskare.

Olaplex Bond Maintenance gör så att skadat hår upplevs slitet och trots att det är utan sulfater löddrar det på ett fräscht sätt så att man känner sig ren vid tvätt. Förutom att man slipper sulfater är detta även parabenfritt + veganskt.

Ett schampo som alltså inte bara verkar färgbevarande, utan det är också ett schampo som tar hand om allt annat med ditt hår.

Mot mjäll: Neccin 1 Shampoo Dandruff Treatment

Neccin 1 Shampoo Dandruff Treatment

Det är inte alltid så lätt att hitta ett schampo som funkar bra när man har mjäll, men med detta schampo från Grazette får du snabb hjälp för behandling av hårbottenproblem. Det är helt fritt från sulfater och parabener men fyllt av stärkande vegetabiliska oljor – ett schampo med helt rätt innehåll, med andra ord.

Det är kombinationen av den unika tensid blandningen och mjäll behandlande Piroctone olamine som har gjort att detta mjällschampo hamnat på kartan. Varför? För att detta är en kombination som minimerar uttorkning och hudirritation samtidigt som det gör hår och hårbotten ren samtidigt som hårbotten lugnas.

Du får ett hår som är fritt från mjäll och som är både glansigt och fullt av lyster.

För volym: maria nila Pure Volume Shampoo

maria nila Pure Volume Shampoo

Att hitta rätt hårvårdsprodukter när man behöver volym är inte alltid det lättaste, men detta är ett mycket bra val av schampo för dig som har tunt hår. Det är sulfat- och parabenfritt och ger håret perfekt fyllighet och volym. Det stärker även strukturen på håret, vilket många tunna hår har ett behov av.

Schampot innehåller vitamin B5, vilket ger ditt hår både spänst och lång hållbarhet, utöver volym. Dessutom är det på det viset att schampot innehåller Colour Guard Complex. Det är med andra ord ett schampo som har många strängar på sin lyra.

För män: American Crew Daily Moisturizing Shampoo

American Crew Daily Moisturizing Shampoo

Med detta återfuktande schampo får ditt hår nytt liv och det känns friskt och fräscht direkt efter att du tvättat håret. Det passar främst dig med normalt till torrt hår då det är inriktat på att ge just fukt, så är du i behov av en riktig fuktbomb för ditt hår är detta schampot för dig.

Om du ogillar att tvätta håret dagligen är detta ett schampo för dig då resultatet håller i sig även dagen efter – håret både är och känns fräscht och rent i flera dagar.

Olika typer av schampon

Så väljer du rätt schampo

Att hitta ett schampo som man trivs med dag efter dag är inte alltid det lättaste. Det finns så många schampon på marknaden idag och när man väl har bestämt sig och kommer hem och testar kan det visa sig att det inte alls var en passande produkt. Känns det igen? 

Har du gett bort en massa dyra schampon till vänner och familj efter att du har testat en gång och upptäckt att det inte alls passade just dig? Har du färgat håret och märkt att din vanliga favorit plötsligt inte alls funkar? Har du flyttat utomlands till ett land med annan luftfuktighet? Är det hormoner som spökar? 

Det finns massor av anledningar till att det kan krångla till sig när det kommer till schampon och val av dem – det gäller bara att hitta rätt. Ofta är “rätt” helt olika schampon beroende av exempelvis ovan anledningar, men det finns såklart även en massa annat som spelar in. Få inte panik, ditt hår är aldrig utom hjälp idag. Det finns helt enkelt alldeles för många bra och lyxiga schampon för att man ska kunna misslyckas. 

Så, varför finns det då så många olika schampon, kan man undra? Det finns faktiskt en anledning till det. Vi har alla olika hår och olika behov och det är anledningen till att det finns en marknad för en hel massa olika produkter inom detta segment. Tur för oss som gillar att testa nya produkter! 

Tänk på att du kan behöva ha fler än ett schampo. Du kanske har lockigt hår och har ett vardags schampo för just den hårtypen. Då kan du behöva lägga till kanske ett silverschampo, om du blonderar håret, eller om du har grått hår. Du kanske även vill ha ett djuprengörande scrub-schampo/detox-schampo som du kan använda någon gång i veckan, eller liknande? 

Om du tycker att håret känns trist kan det vara så att det är just lite olika schampon som behövs. Ibland behöver håret, precis som huden, få en liten “chock” av en ny produkt för att det ska glimma till ordentligt, så tänk på det.

Frågor och svar

Varför ska jag använda schampo?

Ett schampo är det första steget när du tvättar ditt hår. Schampot öppnar upp det annars slutna fjällskiktet av hårstråna och det är detta som gör så att smuts och fett kan tvättas bort. (Ett balsam används efteråt och det är den produkten som stänger hårstråna efter tvätt och gör att det blir mer lätthanterligt och mjukt). 

För att håret ska kännas rent och fräscht vill de flesta ha ett schampo. Det man ska tänka på i sitt val av schampo är att försöka göra ett så medvetet val som möjligt. Du kan välja bra schampo som är bra för både hud, hår och miljö, så satsa på det istället för en billig variant som skadar både dig och miljön i onödan. 

Ska jag använda schampo eller balsam?

Du ska använda både schampo och balsam, såvida du inte vill köra på balsammetoden. Att använda både schampo + balsam är bra då den ena produkten öppnar upp hårstrået och rengör det medan den andra produkten stänger hårstrået och gör det mjukt och lättare att reda ut. 

Hur ofta ska jag använda schampo?

Det är väldigt individuellt hur ofta man vill använda sig av schampo. Vissa tvättar håret varje dag, medan andra föredrar att tvätta håret mer sällan. Beroende av arbete, hårtyp med mera kräver håret mer eller mindre ofta en tvätt, så det är upp till var och en att avgöra hur ofta man vill tvätta sitt hår. 

När ska jag använda schampot?

Schampo används före balsam och balsam används efter eventuell hårinpackning. Enkelt att komma ihåg.

Hur har vi testat produkterna?

Vi som har testat dessa schampon är 20 personer. Vi har, som vanligt, sett till så att alla testpersoner har olika typer av hår både vad gäller hårkvalitet, hårfärg, längd med mera. Vi har alltså testat produkterna både på friskt, ofärgat, färgat, slitet, skadat, kemiskt behandlat, blont, lockigt, tjockt, kort, ja, you name it – vi har testat schampon på alla möjliga typer av hår, helt enkelt. 

För att vi ska kunna ge er så bra information som möjligt så har vi naturligtvis också kollat med proffsen. Vilka schampon är frisörernas favoriter? Vilka schampon tycker personalen på butiker som exempelvis Kicks, Lyko, Åhléns med flera om? Vilka schampon snackas det om? 

Sammanfattning

Schampo är en av de hårvårdsprodukter vi hittar hemma hos de allra flesta och det är en sådan produkt som de flesta, även de minst hårvårdsintresserade av oss, har lite koll på. De flesta bryr sig om sitt hår både vad gäller hur det ser ut och hur det känns.

Det spelar stor roll vad för typ av schampo man använder då det faktiskt syns på håret direkt om det funkar eller inte. Det är alltså inte en sådan produkt som exempelvis vissa hudvårdsprodukter, eller liknande, som man behöver testa flera veckor för att bilda sig en uppfattning om. 

Det finns ett schampo för varje smak i det stora utbudet, så det är bara att börja testa loss tills du hittar just din favorit. Testa hellre de som kostar en slant då det innebär att det är bättre ingredienser och att resultatet blir bättre. Det blir sällan särskilt bra med ett schampo för några tior, så satsa hellre på ett av bra kvalitet. Det lönar sig i längden.