Hudvård

Bästa Microneedlingen för Hemmabruk 2023 – Bäst i test

Microneedling är en unik ansiktsbehandling som kan behandla flera olika typer av hudskador. Behandlingen genomförs på redan existerande hudåkommor men ska inte användas på öppna sår, eksem eller allt för komplicerade ärr. Det som behandlingen kan åstadkomma är att reducera synligheten av acneärr, hudbristningar, rynkor, celluliter, pigmentförändringar och skadeärr.

Redskapet som används för att utföra microneedling hemma kallas ofta för skin roller. Det finns de som är särskilt anpassade för att användas i ansiktet och de som är mer lämpade att använda på resten av kroppen.

Testvinnare – Bästa microneedling hemma

Swiss Clinic Face – Microneedling för hemmabruk

Swiss Clinic Face - Microneedling för hemmabruk

Microneedling för hemmabruk är särskilt anpassad för att på egen hand behandla huden i ansiktet. I ansiktet kan du behandla hudskador så som acneärr och andra ärrbildningar. Samtidigt kan den släta ut huden genom att reducera såväl djupare rynkor som finare linjer. Genom microneedling kommer hudens egen process för cellförnyelse igång, något som får din hud att föryngras och upplevas såväl slätare som att den får ett starkare glow.

Redskapet som är anpassat för ansikte är försett med något färre nålar än de som är designade för kroppen. Den här modellen har 600 mikronålar som är godkända för medicinskt bruk. Längden på nålarna är 0,5 mm vilket brukar vara lagom för att behandla huden i ansiktet. Huvudet på rollern är utbytbart och det bör alltid vara rena och vassa nålar som används.

För bästa resultat bör en behandling pågå under två månader, uppdelat i 5-dagars intervaller. Du behandlar alltså huden dagligen 5 dagar i sträck för att sedan ha uppehåll i 5 dagar där huden får en chans att påbörja cellförnyelsen och läkeprocessen. Därefter kör du en ny behandlingsmetod på 5 dagar följt av ytterligare 5 dagars vila, detta ska alltså upprepas i 2 månader. Efter varje tillfälle som du har använt rollern på huden bör du applicera en riklig mängd av det medföljande serumet för att hjälpa din hud att återhämta sig.

Swiss Clinic Body – Microneedling Home Treatment

Swiss Clinic Body - Microneedling Home Treatment

Denna microneedling är designad för att enkelt behandla större hudpartier och är därmed avsedd att användas på kroppen och inte i ansiktet. Det märks framförallt på att nålhuvudet är bredare och innehåller fler antal nålar, hela 1080 stycken nålar som är tillverkade i japanskt kirurgiskt stål. Längden på nålarna är 0,5 mm men det finns nålhuvuden med längre nålar att köpa till om så önskas. På kroppen kan en skin roller behandla ärrbildningar, bristningar och celluliter för att nämna några exempel. Du bör dock undvika att använda rollern på kraftiga ärrbildningar eller öppna sår, där rollern istället kan göra mer skada än nytta.

Vid behandling rullar du rollern över det område som du vill behandla. Variera trycket och rulla från olika vinklar för bästa effekt. Beroende på hur stort område på kroppen som ska behandlas tar det lite olika tid men rulla i ungefär 2-4 minuter fram och tillbaka från olika håll.

Behandlingstiden bör vara cirka en månad som är fördelad i intervaller där en period är för användning och en för vila. Använd rollern 3-5 dagar i rad för att sedan låta huden vila lika många dagar som du har behandlat den. Upprepa sedan intervallerna upp till två månader. Efter att två månader har passerat bör du låta huden vila helt i en månad innan du eventuellt återupptar behandlingen igen och påbörjar en ny två månaders-period. Efter att du har använt rollern på huden bör du återfukta huden rejält med det serum som medföljer produkten. Detta serum är särskilt anpassat för att hjälpa huden att återhämta sig efter behandling med microneedling.

Frågor och svar

Vad är microneedling?

Microneedling är en särskild hudvårdsbehandling när små, mikroskopiska nålar gör hål i huden. Dessa nålar är placerade på ett så kallat nålhuvud som i sin tur sitter fast i ett längre, greppvänligt skaft.

Nålhuvudet rullas fram och tillbaka över huden och lämnar minimala hål efter sig i huden. Behandlingens syfte är att ha en föryngrande effekt på huden som blir mer stram, får mer glow och som själv påbörjar läkningsprocess av eventuella hudskador.

Varför ska jag använda microneedling?

Du kan använda microneedling om du känner att du vill föryngra din hud, reducera åldertecken och jämna ut hudtonen. Microneedling kan även användas om du vill behandla hudskador så som ärr och celluliter.

Genom behandling med microneedling blir din hud mer elastisk samtidigt som den får ett nytt liv genom processen för cellförnyelse. Du kan även använda microneedling för att minska dina porer, reducera trötthetstecken och jämna ut hudtonen.

Hur funkar det?

Genom att sticka hål på huden med de mikroskopiska nålarna på skin rollern frisätts en rad ämnen i kroppen som drar igång en läkningsprocess. Microneedling går egentligen ut på att åstadkomma små skador på huden så att huden börjar producera nya celler och därmed själv läker ut både hålen från microneedlingen och även andra hudskador så som ärr, rynkor och pigmentförändringar.

Läkningsprocessen börjar när kroppens röda blodkroppar frigörs, vilket är kroppens egen indikation på att en skada har uppstått. Då drar samtidigt en kollagenproduktion igång som är det som förnyar celler. Genom cellförnyelse kan sedan skador läkas, rynkor fyllas ut, porer blir mindre och huden få en mer lyster.

Efter användning bör man återfukta huden med ett serum som är rikt på hyaluronsyra. Denna syra tränger ned i de små hålen som har uppstått och återfuktar huden på djupet. I serumet finns även andra ämnen som stimulerar hudens produktion av elastin och kollagen.

Sammanfattning

Då behandlingen går ut på att man själv orsakar skada på huden genom att penetrera den med mikroskopiska nålar är det viktigt att man följer de instruktioner som medföljer. Vid felaktig användning kan huden ta skada istället för att läka ut redan befintliga skador.

Börja allt med korta nålar och byt eventuellt nålhuvudet till längre nålar efter en tids användning när du känner dig bekväm med redskapet. Hygienen är av största vikt och det är därför viktigt att du har rengjort huden som ska behandlas, redskapet och nålhuvudet bör rengöras med en särskild rengöring för att göra de kliniskt rena och dina händer bör också ha rengjorts.

Efter användning bör redskapet förvaras på ett sådant sätt så att nålarna inte tar skada. Det är viktigt att nålarna är både rena, hela och vassa när de ska föras över huden.