Hudvård

Bästa Ansiktskrämen 2024 – Bäst i test

Ansiktskräm är främst vad man kallar de krämer som används under dagen, alltså dagkräm/dagcreme. Det är det steg i hudvårdsrutinen som de flesta, även de minst hudvårdsintresserade, brukar ha hemma i badrummet.

En ansiktskräm ska vara återfuktande, oavsett vilken hudtyp du har, och sedan ska den också vara mer specifikt inriktad på det, eller de problem, just din hud har. Det kan vara en ansiktskräm som verkar anti-age, en som behöver mycket skydd från yttre påfrestningar, en som är oparfymerad för känslig hy och så vidare.

Det kan vara lite knepigt att hitta rätt när det kommer till just ansiktskräm. Anledningen är dels att det finns så många att välja mellan och dels att det är så mycket som ska funka till 100 % för att man ska bli nöjd med sin kräm.

Häng med nedan för att ta er en titt på de ansiktskrämer som vi tycker är de bästa för tillfället, välj en av dem utifrån din huds behov och sedan är det bara att vänta och se resultatet.

7 Bästa Ansiktskrämerna – Bäst i test

1. Filorga Ansiktskräm Oxygen-Glow Cream

Filorga Oxygen-Glow Cream

Detta är en mycket härlig lystergivande ansiktskräm som funkar lika bra som dagkräm som nattkräm.

Du kommer att se resultat direkt då den både ger volym, jämnar ut, slätar ut, dränerar och ger tydlig lyster på en gång. Det är såklart en ganska drömmig ansiktskräm, eller hur? man får så mycket i ett och det är bara att tacka och ta emot.

Den är bra för torr hud, men vissa som har extra torr hud upplever att den inte är riktigt tillräcklig. Om så är fallet så kan man använda sig av fuktserum eller liknande under, så det är lätt fixat.

Din hud kommer att må bra samtidigt som den kommer att få lite av en askunge-känsla. Vad mer kan man begära? Att det är en 24h-kräm gör att du som ogillar att ha för många produkter slipper ha en dagkräm + en nattkräm, här får du istället allt i ett.

2. Dermalogica Ansiktskräm Hydration Skin Smoothing Cream

DERMALOGICA Hydration Skin Smoothing Cream

Detta är en storfavorit som många har testat åtminstone en gång i livet. Den är mediumlätt i sin konsistens och utöver att den ger massor med fukt så bevarar den också hudens struktur.

Vill du ha en bra ansiktskräm som kan användas både morgon och kväll så är detta ett bra val – den skapar ett osynligt skydd mot yttre påfrestningar och ger en långtidsverkande och återfuktande effekt på huden. Då det är en kräm så är det hudens övre lager som tas omhand, serum och booster behövs under för bäst resultat.

Denna ansiktskräm är också bra på att balansera hudens mikroflora, så det är mycket man får i ett med denna produkt. Det är med andra ord en klassisk Dermalogica produkt där man kan vara säker på att det är bra kvalitet och att huden kommer att må bra.

3. Clinique Ansiktskräm Moisture Surge

Clinique Moisture Surge

Sugen på en äkta klassiker? Har du inte testat denna ansiktskräm än så är det verkligen dags att göra det nu. Detta är en kräm som passar för alla hudtyper, så även om du är lite torr, eller om du har en något fet hud så kommer du att tycka om denna formula.

Den är 100 % parfymfri, den är allergitestad och den är älskad världen över – den har allt en ansiktskräm ska ha och formulan samt känslan man får i huden när man använder den är beroendeframkallande.

Här är det just fukt, fukt och lite mera fukt man får och det är precis vad vi alla behöver. Den är alldeles lagom tjock utan att kännas för krämig och fet, eller för tunn och rinnig. Den hamnar någonstans mittemellan och här har Clinique verkligen lyckats med att skapa ett återfuktande komplex som gör att huden blir fräsch, lystrig och mjuk.

4. Ole Henriksen Ansiktskräm – Truth C-Rush Brightening Gel Creme

Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Gel Creme

Med denna 24h-kräm får du långvarig fukt och massor av C-vitamin och alltsammans kommer i en härlig orange förpackning och är i skön och behaglig gel-formula. Det är alltid skönt med gel-formula då det gör att det känns mindre “kletigt”.

Det är en perfekt ansiktskräm då den ger frisk och vacker lyster samtidigt som man får all den fukt man behöver utan att det blir varken en fet eller tung känsla. Det är med andra ord en perfekt kräm att använda under makeup, eller över serum och booster på natten.

Ansiktskrämen skyddar mot de skadliga effekterna av föroreningar samtidigt som den minskar synligheten av rynkor och fina linjer. Då den innehåller både hyaluronsyra, kollagen och essentiella fettsyror så är det en kraftfull cocktail – allt din hud behöver.

5. Lumene Lähde Intense Hydration 24H Moisturizer

Lumene Lähde Intense Hydration 24H Moisturizer

Om du gillar varumärket Lumene kommer du gilla den här ansiktskrämen. Den ger härlig återfuktning direkt och den har ingen jobbig eller påträngande doft. Den innehåller både nordiskt källvatten och björksav – huden ser och känns välmående ut på ett kick.

Detta är en ansiktskräm som är helt fri från parabener och formaldehydfrigörare. Innehållet består av hela 86 % naturliga ingredienser och det märks och känns när man har denna kräm på huden.

Prislappen är även den mycket bra då den ligger långt under 500-lappen för hela 50 ml – en riktigt prisvärd ansiktskräm som du kommer att få fin fukt av.

6. Filorga Time Filler Absolute Wrinkles

Filorga Time Filler Absolute Wrinkles

Om du tycker att det det behövs lite korrigering av rynkor i ansiktet så är detta ett mycket bra val av ansiktskräm. Den ger snabba resultat och det blir en fin avslappnande effekt på ansiktsdragen.

Den jobbar på både djupa rynkor, ytliga rynkor och uttorkningsrynkor. Vare sig du har mer eller mindre rynkor/fina linjer så är detta en bra kräm, med andra ord. Vi gillar särskilt att denna ansiktskräm har en skön gelaktig konsistens då det är härligt lätt på huden utan att kännas för mycket.

Vad gör då denna ansiktskräm? Förutom att den har en avslappnande effekt så boostar den med kollagen och fyller ut markerade rynkor med hjälp av inkapslad hyaluronsyra. Den innehåller även aktiva ingredienser som peelar på hudens minirynkor och ett vegetabiliskt extrakt som håller kvar vattnet i huden.

7. Clinique Ansiktskräm Superdefense SPF 20

Clinique Superdefense SPF 20

Detta är en ansiktskräm som passar dig som har väldigt torr hud, eller torr kombinationshud. Den är stärkande för stressad hud på så vis att den bekämpar alla typer av stresspåverkan på din hud.

Denna ansiktskräm har SPF20, vilket är viktigt. Om du inte redan använder solskydd dagligen är det dags att börja med det nu, det spelar ingen roll om du är 20 år eller 50 år, det är något alla ska använda sig av dagligen.

Med den här krämen får du också ett komplett försvar mot tidiga ålderstecken och konsistensen är mycket behaglig och krämig – en toppenprodukt, helt enkelt.

Välj Ansiktskräm beroende på din hudtyp

För Torr hud

För en torr hud ska du leta efter en lite rikare ansiktskräm, men kom ihåg att du inte ska gå loss bland feta krämer, utan de är extra mycket fukt du behöver. har du torr hud är det smart att använda både booster + serum under ansiktskrämen. Det är också väldigt viktigt att peela en torr hud, så kom ihåg det. 

För känslig och irriterad hud

Har du känslig och irriterad hud ska du tänka på att vara ytterst försiktig med alltför aktiv hudvård. Om du exempelvis vill testa syror så måste du först och främst kolla med proffs om din hud kommer att klara av det. Detta gäller inte bara syror, utan även parfymerade och “billiga” hudvårdsprodukter med dåligt innehåll. 

Satsa på ett dermatologiskt hudvårdsmärke där det främst är ingredienserna som är det viktiga och där de snygga förpackningarna är sekundära. 

För en blandad hud

En blandad hud behöver lite mer omtanke då man ofta får multi-maska och även använda andra produkter på olika ställen i ansiktet. Har du fet t-zon och torra kinder och panna så kan du naturligtvis inte använda dig av samma produkter överallt. 

Det finns dock bra ansiktskrämer för en blandad hud och här är det noga att du väljer rätt – det finns både produkter för blandad/torr hy och för blandad/fet hy. 

För fet och blank hud

Har du fet och blank hud vill du säkert inte använda dig av feta produkter, men det betyder inte att du inte behöver fukt! Använd mycket fukt och kom ihåg att inte torka ut din hud. 

En fet hud trivs bäst med en ansiktskräm i gelform, så satsa på det. Då känner du dig fräschare i huden. 

För Mogen hud

En mogen hud behöver satsa på en ansiktskräm som har extra mycket fukt då huden blir torrare och torrare med åren. Satsa på produkter som har med ord som “firming”, “filler”, “anti-aging”, “anti-age”, repair”, “defence” och så vidare. 

Mot akne

Har du akne betyder inte det att du har fet hud. Det är många som har en yttorr hud med vuxenakne, till exempel. Återigen ska du tänka på att inte torka ut din hud och du ska också komma ihåg att hellre punktbehandla än att gå loss med kraftig anti-akne behandling överallt.

Har du svår akne så finns det bra hudvårdsprodukter och hudvårdsserier som är inriktade på att ta hand om just akne. 

Egenskaper hos ansiktskrämen

Vegansk

En ansiktskräm som är vegansk är det rätta valet då man kan smörja in sig med gott samvete. idag blir det allt fler märken som erbjuder både smink och hudvård som är vegansk. Det är inte svårt att ta reda på vilka produkter och vilka märken som har veganska produkter, utan det kan du enkelt kolla upp. 

Parfymfri

Hudvård är egentligen oftast bäst när den är parfymfri. Det är ofta så att de bästa produkterna har minst “kul” doft, men det är också ofta just dessa produkter som gör underverk. 

Det finns undantag där produkterna är både parfymerade och superbra, men har du exempelvis känslig hud ska du hålla dig borta från parfymerade ansiktskrämer. 

Anti-age

När det kommer till ansiktskräm som verkar anti-age så finns det allt från underverk till helt meningslösa produkter. Bara för att det står “anti-age” på en burk eller på en tub så betyder det inte att det kommer att fixa dina rynkor. Här gäller det att kolla innehållsförteckningen, eller att fråga proffsen. 

Ekologisk

Precis som med veganska ansiktskrämer finns det många bra ekologiska val man kan göra idag. man behöver inte välja  om man ska ha bra hudvård eller ekologisk, utan dessa går oftast hand i hand. 

Frågor och svar

Vad är en ansiktskräm?

En ansiktskräm är en produkt som kan ha många olika funktioner. Beroende av vad du och din hud är i behov av så finns det mer eller mindre passande alternativ. Många gillar att använda en 24h-kräm medan andra föredrar att använda en dagkräm och en nattkräm. Det är upp till var och att avgöra vilket som känns bäst. 

Vi är alla olika och så är också ansiktskrämer. För personer som inte är så intresserade av hudvård är en ansiktskräm helt enkelt det enda man kanske använder sig av efter det att man har rengjort sitt ansikte. För oss som gillar att pyssla med huden så är det bara en, om än en så viktig, del av hela hudvårdsrutinen. 

Det finns ansiktskrämer som ska användas endast på natten, nattkrämer, och det finns ansiktskrämer som ska användas endast på dagen, dagkrämer. Sedan finns det även, som vi varit inne på ovan, 24h-krämer som kan användas både morgon och kväll. 

När ska jag använda ansiktskräm?

En ansiktskräm ska användas både morgon och kväll och det är ett viktigt steg då en ansiktskräm ger fukt till huden. Vi tjatar om detta mycket, men att ge just massor av fukt till huden är det snällaste och det viktigaste du kan göra för din hud. Vill du se plumpad ut och ha fin lyster så är en bra ansiktskräm en viktig del av din hudvårdsrutin. 

Ansiktskräm är det steg i hudvårdsrutinen som ska användas efter eventuell booster och eventuellt serum (använder du inte redan denna typ av produkter är det klokt att börja göra det nu då det gör din hud mycket glad). Ansiktskräm blir således det steg i din hudvårdsrutin som hamnar efter rengöring – toner – booster – serum. Använder du endast en rengöring + ansiktskräm är det bara att ta på krämen efter att du rengjort ansiktet. 

Ska jag köpa dagkräm eller nattkräm?

En ansiktskräm som är anpassad för dagen brukar ha solskydd + att den ofta är lite mindre rik i konsistensen. Många som använder smink behöver en ansiktskräm som lämpar sig som “underlag” och en fet kräm är då inte ett så bra val. Däremot kan det vara mycket smart att välja en rik kräm till natten och det är det också många som gör. 

Vill du ha en ansiktskräm som kan användas dygnet runt är det bara att välja en så kallad 24h-kräm. Det är ett bra val både för dig som vill ha få hudvårdsprodukter hemma i badrummet och för dig som vill ha en kräm som inte är så rik i konsistensen. 

Tänk på att du behöver använda SPF om det inte finns i din ansiktskräm. Det finns i alla dagkrämer av bra kvalitet idag, men väljer du en 24h-kräm kommer du att behöva ha SPF antingen i din CC-cream, din foundation eller dylikt. Har du inte smink är det lätt gjort att endast ta på solskyddsfaktor. 

Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Det låter lättare än vad det är det här med att veta vad man har för hudtyp. Många tror exempelvis att de har torr hy på grund av att de är yttorra. Det är vanligt att man har en yttorr hud som egentligen är en fetare kombinationshy, till exempel, så det är inte bara torr, fet, känslig, normal och så vidare man ska ta med i beräkningen. 

För att ta reda på hur huden mår och vad man har för hudtyp är det smartaste och bästa sättet helt enkelt att boka in en tid hos en hudterapeut. Då får du en ordentlig genomgång av huden, du får svar på dina frågor gällande både hudtyp och annat. Dessutom får du bra produkttips och hjälp med att kicka igång en bra hudvårdsrutin. 

Hur har vi gjort detta test?

Vi som har gjort detta test är 10 personer. Som vanligt har vi sett till så att det är personer med olika hudtyp, hudproblem och hudton som har testat alla ansiktskrämerna. Vi har även testat ansiktskrämerna på personer i olika ålder då vi ville ge er ett testresultat som inkluderar åsikter från både yngre och äldre personer. 

Vi testade varje kräm under två veckor vardera. Detta var lagom lång tid för att vi skulle kunna bilda oss en bra uppfattning om hur ansiktskrämerna påverkad vår hud. Det behövs längre tid att testa en hudvårdsprodukt än exempelvis ett läppstift eller en hårinpackning, men det är kul att testa nya produkter, så vi har haft det kul under dessa veckor. 

Visst kan man ganska snabbt känna om man tycker om en konsistens eller inte, det går ju att känna bara genom att testa på handryggen, men för att kunna säga om en kräm eller bra eller inte så behövs det lite längre tid. Två veckor var alldeles perfekt och ovan ser ni resultatet!