Hårvård

Bäst i test: Bästa Ekologisk Hårfärg 2022

Visste du att ekologiska produkter inte bara är något som du hittar i matbutiken bland grönsaker och kött, utan att du till och med kan köpa ekologiska hårfärger? Ekologiska hårfärger passar för den som vill färga håret eller bli av med gråa hår, men utan att använda starka och irriterande kemikalier.

Det är även ett riktigt bra alternativ för den som har hudproblem eller som har känslig botten som ofta reagerar negativt på stylingprodukter eller ”hårda” schampon. Med en ekologisk hårfärg kan du få samma fina resultat, men utan att behöva oroa dig för onödig irritation och slitage på håret.

Testvinnare – Bästa Ekologiska Hårfärgen

1. Bäst i test – Cultivator’s Ekologisk Hårfärg

Cultivator’s Ekologisk Hårfärg är det perfekta valet för dig som söker en hårfärg som är riktigt skonsam och som vårdar ditt hår och hårbotten under behandlingen. Alla hårfärger från märket är rättvisemärkta och ekologiska, samtidigt som de är tillverkade av örter som ger ett livfullt och naturligt resultat som håller länge.

Här kan du väljer mellan 19 olika nyanser som ger ditt hår mer fyllighet och får det att kännas fräscht och starkt. Cultivator’s Ekologisk Hårfärg ser till att färgen tränger in på djupet, samtidigt som den fungerar som en skyddande hinna.

Det gör att hårstrået skyddas mot fria radikaler, sol och vind som kan orsaka onödigt slitage. Cultivator’s Ekologisk Hårfärg är tillverkad av 100 % naturliga ingredienser och innehåller bland annat kamomill, gurkmeja, hibiskus och aloe vera. Färgerna är giftfria och lämpar sig för alla typer av hår.

2. MacUrth Henna Ekologisk Hårfärg

Sedan urminnes tider har man använt sig av henna för att färga håret eller skapa vackra mönster på händer och fötter. Med MacUrth Henna Hårfärg får du en hennafärg som är växtbaserad och som har färggivande och vårdande egenskaper på en och samma gång.

Med hjälp av denna ekologiska hårfärg kan du se till att framhäva den färg du redan har, eller fördjupa den ordentligt. Allt beror på hur länge du låter MacUrth Henna Hårfärg verka. Verkningstiden för henna är mycket längre än kemiska hårfärger, så räkna med ca 1-2 timmar innan du sköljer ur det. MacUrth Henna Hårfärg blandas enkelt ihop med kokande vatten.

3. Khadi Naturlig Örthårfärg

Att färga håret kan för många kännas som en skräckblandad förtjusning. Man vill ha en ny och fräsch färge ller kanske fördjupa den naturliga, men är rädd för allt slitage som kommer med kemiska behandlingar. Med Khadi Naturlig Örthårfärg kan du färga håret på ett naturligt och 100 % växtbaserat sätt, utan att behöva oroa dig för skador.

Hårfärgen ger ett mycket vackert och naturligt färgresultat som med fördel även täcker över gråa hårstrån. Ditt hår blir glansigt och fullt av volym, samtidigt som hårbotten skyddas och vårdas. Khadi Naturlig Örthårfärg är fri från eteriska oljor, PPD, syntetiska färger och konserveringsmedel.

4. Sante Naturlig Hårfärg av örter

Sante har skapat en naturlig och vårdande hårfärg som är dermatologiskt testad och mycket skonsam mot hår och hud. Här får du en hårfärg som är helt tillverkas av växtbaserade örter och som tränger in i hårstrået för att ge ett mycket fint och hållbart resultat. Sante Naturlig Hårfärg av örter lägger sig som ett skydd och minskar risken för att strået skadas eller går av.

Den är dessutom helt fri från ammoniak och peroxid, samt andra kemiska komponenter som kan orsaka reaktion. Sante Naturlig Hårfärg av örter kommer i 9 olika färger som t.ex. brun, kastanjebrun, naturröd, gyllenblond och mahogny. För bästa resultat bör du tvätta håret innan behandling.

5. Radico 100% Ekologisk Hårfärg

Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att man behöver mycket starka kemikalier för att kunna färga håret i snygga nyanser, men så är inte fallet och det är Radico 100% Ekologisk Hårfärg ett riktigt bra exempel på. Med hårfärg från Radico kan du få en 100 % ekologisk färg som endast är tillverkad med hjälp av naturliga örter.

Radico 100% Ekologisk Hårfärg ger ett mycket vackert och naturligt resultat som är fullt av glans. Är du däremot mycket gråhårig bör du vara medveten om att täckningen endast är på en medium-nivå. Om du är allergisk mot någon av örterna eller henna bör du dock avstå från att använda dig av produkten. Radico 100% Ekologisk Hårfärg kommer i 23 olika färger.

6. Logona Ekologisk Örthårfärg

I harmoni med naturen ser Logona Örthårfärg till att färga ditt hår på ett mycket skonsamt sätt. Till skillnad från kemiska hårfärger är det din ursprungliga hårfärg som kommer ligga till grund för vilket resultat du får, eftersom färgen lägger sig som en film och tränger inte in i hårstrået på samma sätt.

Logona Örthårfärg är en sammansättning av växtfärger och henna, som tillsammans ger ditt hår en uppfräschning med mycket volym och glans. Du hittar mängder med olika färger som mörkbrun, nötbrun, gyllenblond, intensiv svart och rödbrun. I förpackningen får du med 100 gram örtfärg, handskar, bruksanvisning och en värmehuva.

7. Cultivator’s Ekologisk Örthårkur Cassia

Vi tittar närmare på ytterligare en hårfärg från Cultivator’s, men denna gång är det istället en hårkur som står i fokus. Cultivator’s Ekologisk Örthårkur Cassia är en naturlig henna och en kur som är helt fri från färg och innehåller många vårdande och bra egenskaper, t.ex. aloe vera. Det innebär att du inte kan använda dig av Cultivator’s Ekologisk Örthårkur Cassia för att färga håret, utan mer som en inpackning som får verka på djupet.

Produkten är 100 % ekologisk och certifierad av både Ecocert och USDA. Den är dessutom dermatologiskt testad och fri från kemikalier som tungmetaller, ammoniak och peroxid. En förpackning ger dig sammanlagt 4 stycken behandlingar.

Vad är ekologisk hårfärg?

En ekologisk hårfärg är en hårdfärg som innehåller certifierade ingredienser som har visat sig vara skonsamma och snälla mot ditt hår.

Ingredienserna verkar inte bara på ett mildare sätt, utan kan till och med innehålla ingredienser med vårdande egenskaper. Det innebär att du inte bara får en ny och fräsch hårfärg som gör dig riktigt snygg, utan att du även får en bra behandling mot din känsliga hårbotten under tiden.

Tittar man på de hårfärger som vanligtvis finns i butiker är det inte ovanligt att de innehåller ingredienser som peroxid och ammoniak, något som kan orsaka allergiska reaktioner och en stickande känsla i ögon och luftrör. Allt detta slipper du om du väljer en ekologisk färg istället.

Vilken ekologisk hårfärg är bäst?

Även om utbudet för ekologiska hårfärger inte är lika stort som vanliga hårfärger så finns det fortfarande många att välja mellan. Här gäller det naturligtvis att du väljer en hårfärg som har den nyans som du vill ha, men också att du väljer en av riktigt hög kvalitet och som innehåller så många vårdande ingredienser som möjligt.

Vår absoluta favorit och vinnaren i detta bäst i test är Cultivator’s Ekologisk Hårfärg. Produkten kommer i hela 19 olika färger och är berikad med ekologiskt certifierade örter. Den är också fri från tungmetaller och täcker gråa hår riktigt bra. Allt man kan önska sig, med andra ord.