Hudvård

Bästa Ansiktsmasken 2022 – Bäst i test

Att använda ansiktsmask är väldigt viktigt och, tro det eller ej, väldigt kul! Det kanske känns som overkill för er som inte gillar hudvård i allmänhet? Vi kan lova att efter det att ni har hittat era favoriter bland masker så blir det en av de saker som ni kommer ha svårt att klara er utan. 

Det finns masker för alla typer av hudtillstånd, så vare sig du har ett trist utbrott som är svårt att råda bot på, eller om huden är torr och stramar så finns det en lämplig ansiktsmask som fixar huden.

Detta är såklart bara två exempel på vad en ansiktsmask kan bistå med. Du kan även använda en mask för att få ökad lyster, för att plumpa huden, djuprengöra, bli av med små linjer och så vidare – det finns en mask för varje tillfälle och för varje hudtillstånd. 

Ansiktsmasker finns i alla prisklasser och det finns varianter som är från både kosmetiska hudvårdsserier och från dermatologiska hudvårdsserier. Vilka som blir just dina favoriter vet bara du, men kom ihåg att det tveklöst finns mängder av bra bra masker att bli förälskad i – det är bara att testa loss.

Testvinnare – Bästa Ansiktsmasken

1. Bäst i test – Filorga Ansiktsmask Oxygen-Glow Mask

Filorga Oxygen-Glow Mask

Filorga är ett märke som alltid bjuder på finfina produkter och detta är bara en av alla deras läckerheter! Just denna ansiktsmask är bra av den anledningen att den både boostar lystern och att den suddar ut imperfektioner.

Detta är en relativt snabbverkande mask (den kallas faktiskt expressmask) då den endast behöver vara på huden under 10 minuter. Efter det så visar sig både de superkorrigernade och de galet lystergivande effekterna. En perfekt snabbmask som är perfekt innan man ger sig ut på fest eller liknande – alltid kul att ha en sådan mask.

Vad gör då denna ansiktsmask? Jo, den slätar ut huden, den jämnar ut och den fyller ut samtidigt som den renar. Vad mer kan man väl begära? Den är bra för torr hud, trött hud, ojämn hudtextur och ojämn hudton. Dessutom är den bra mot fina linjer, så det är en allt-i-allo-mask. Det spelar ingen roll vad du har för hudtyp, den passar alla hudtyper.

2. Clarins SOS Comfort Nourishing Balm Mask

Clarins SOS Comfort Nourishing Balm Mask

Här har vi en ansiktsmask som är den ultimata räddningen för dig som har problem med torr hud som behöver lugnas. Den är mycket behaglig på även den torraste huden och efter 10 minuter så har den gett massor av näring till huden. Detta resulterar i en hud som är både mjuk, smidig och strålande.

Masken innehåller bland annat smör från vildmango och mangoolja och det är dessa ingredienser som gör så att huden blir mindre uttorkad, att den får näring och att den blir mjuk och smidig.

Du kan använda denna som en nattmask/sovmask, om du vill. Om du vill ta bort den så är det bara att tork av den efter 10 minuter med en bomullsrondell som är fuktad med toner/ansiktsvatten. 

Har du endast torr och känslig hud under vinterhalvåret så kan du använda den periodvis, men har du torr hud året runt så kan du använda denna mask som del av din veckorutin.

3. Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask

Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask

Sugen på en ansiktsmask som verkligen kickar igång huden på ett kick? Då är det denna godbit från Peter Thomas Roth du ska använda. Det är en trippelverkande, exfolierande enzymmask som snabbt tar bort döda hudceller och ger fin lyster samt en jämnare hudton.

Den exfolierar på tre nivåer med hjälp av både AHA-syra, pumpaenzymer och fina kristaller av aluminiumoxid. Har du trött och glåmig hud så kommer detta att vara en riktig räddare i nöden för din hud – huden blir klarare och får en härligt fräsch finish. 

Detta är en ansiktsmask som passar alla hudtyper, men vi rekommenderar inte den till känsliga hudtyper då den är ganska rejält “rivig”. Var försiktig med aktiva ingredienser om du är känslig. Det är inte värt att bli alldeles röd i ansiktet, utan satsa på snällare masker som är anpassade efter din hudtyp. Om du har normal till tålig hud är dock denna mask alldeles perfekt.

4. Clinique Moisture Surge Ansiktsmask

Clinique Moisture Surge

Ovan var vi inne på att vara försiktig med alltför aktiv hudvård om man är känslig hud. Denna ansiktsmask från Clinique är ett exempel på en mask som kan användas av alla – den ger massor av fukt samtidigt som den lugnar din hud. En perfekt nattmask, med andra ord.

Den hjälper till att hålla optimal fuktbalans i huden och det är verkligen en härlig känsla när man riktigt känner hur huden suger åt sig all den härliga fukt man får av att använda den. Har du extra torr hud kan du köra på två appliceringar, om du vill.

Den är anpassad efter att användas som nattmask, vilket gör att man får i sig alla godsaker under hela natten. Det är kanonbra jämfört med att ha en fuktmask som man tvättar av efter en stund.

5. Filorga Scrub & Mask Reoxygenating Exfoliating Mask

Filorga Scrub & Mask Reoxygenating Exfoliating Mask

Detta är en dubbelverkande peeling + mask i ett. Den exfolierar på ett mycket effektivt sätt samtidigt som den syresätter huden. Dessutom är detta en mask som stimulerar cellförnyelsen genom hyaluronsyra + NCEF.

Vad blir det då för resultat av denna ansiktsmask? Porerna drar ihop sig, strukturen på huden blir mer slät, jämn och fin och sedan syresätts huden på ett sådant sätt att den strålar av massor av ny lyster.

Detta är en skonsam mask, trots att den exfolierar, så denna kan användas av er som har lite mer känslig hud, men ändå vill testa den är typen av ansiktsmask.

Bli inte avskräckt av texturen, den omvandlas direkt vid kontakt med huden.

6. Dermalogica Skin Hydrating Masque

Dermalogica Skin Hydrating Masque

Med denna klassiker i badrummet är du säker på att ha bra återfuktning närhelst du behöver det – den består av ett avancerat komplex med lipider och hyaluronsyra som både återfuktar till 100 % och stärker huden mot uttorkning. Den perfekta fuktmasken, alltså-

Den är i en mycket behaglig gelform och den är helt oljefri. Detta gör att den är ultimat för alla som har lite mer fet hudtyp, eller personer med torr hud som helt enkelt ogillar de mer krämiga och fetare maskerna. Det är ju helt klart positivt att få massor av fukt utan att behöva “stå ut” med den där så vanligt förekommande kladdiga känslan.

När man applicerar denna mask (helst efter peeling) så riktigt känner man hur den sugs in och ger massor av fukt – den är helt enkelt superhärlig! Utöver att huden får en massa fukt är detta också en mask som lugnar huden och motverkar skador orsakade av fria radikaler.

7. Emma S. Treatment Enzyme Peel

Emma S. Treatment Enzyme Peel

Detta är en riktig expressmask då den endast ska sitta på huden i 1 minut. Den är mycket effektiv och ger både massor av läcker lyster + förbättrad fuktbalans i huden. Den innehåller både AHA-syror och BHA-syror, vilket gör att den är effektiv mot pormaskar och mot döda hudceller.

Den tar även bort knottror, så om du lider av det så är detta ett bra val av produkt. Den balanserar även huden på ett fint sätt samtidigt som den är superdryg. Om du upplever att du blir lite röd efter användning så kan du lägga en lugnande mask efteråt.

Detta är en quickfix som verkligen funkar då hudens struktur blir jämn och fin samtidigt som man alltså får både lyster och massor av fukt. En mask/peeling som är svår att ogilla, med andra ord.

Hur vi har utfört detta test

Vi som har testat dessa masker är 10 personer. Vi har självklart sett till så att alla i testet har olika hudtyper, olika erfarenheter av ansiktsmasker/hudvård i allmänhet och olika hudbehov. 

Vi testade varje mask 1-2 gånger i veckan under 1 månad vardera. Vi testade både på välmående hy och när vi hade utbrott, var särskilt känsliga och så vidare. 

Välj rätt ansiktsmask beroende på hudtyp

Torr hud

När du har torr hud är det viktigt att komma ihåg att boosta med massor av fukt. Välj gärna en något rikare fuktmask, men ogillar du det så kan du använda gelmasker med lika bra resultat. 

En torr hud behöver också peelas för att de trista döda hudcellerna och torra partier kommer bort och lämnar väg för ny, frisk och fräsch hud. 

Fet hud

En fet hud behöver ofta lermasker som kan suga upp överflödigt fett, så satsa på en lermask. Kom dock ihåg att lägga en fuktmask efteråt så att du hela tiden återfuktar huden. En fet hud ska inte bli uttorkad, kom ihåg det! 

Mogen hud

För en mogen hud passar en superrik fuktmask, eller en mask som verkar anti-age. Det finns masker som jobbar mot fina linjer och rynkor och detta är den typen av mask du ska satsa på, utöver masker med massor av fukt. Välj alltså ansiktsmasker som lyfter och stramar upp + fuktmasker. 

Känslig hud

När det handlar om känslig hud är det viktigt att vara försiktig. Du ska använda så “rena” ingredienser som möjligt på din hud och det innebär att du ska välja professionell hudvård istället för kosmetisk hudvård. Satsa hellre på en mask med massor av vårdande ämnen än en quickfix med massor av exfoliering eller liknande. 

Oren och smutsig hud

Med en oren och smutsig hud är det kanonbra med exfolierande masker och masker som innehåller aktivt kol. Beroende av hur känslig hud du har i kombination med att ha orenheter så kan du ösa på på med mer eller mindre exfoliering. Satsa hellre på en mask med aktivt kol med mindre exfoliering om du är känslig och en mer “rivig” exfolieringsmask om du är mindre känslig. 

En oren hud älskar även syror, så är du inte känslig mot det så är det ett bra val. 

Sammanfattning

Ansiktsmasker är en gåva från himlen, det gäller bara att man lär sig att använda dem rätt. Kom ihåg att alltid peela huden före du lägger en ansiktsmask, förutom om det är en exfolierande mask, förstås. På så sätt blir du av med döda hudceller och masken kan verka på djupet i din hud.

Om du verkligen vill boosta din hud så behöver du ha några olika ansiktsmasker hemma – en djuprengörande, en fuktgivande, en för problemhud som passar vid exempelvis pms eller vid andra rubbningar i hudbalansen. Du ska såklart även använda dig av sheetmasker lite då och då. 

Hitta masker som passar just dig och dina behov och få in det i din vardagliga hudvårdsrutin – du kommer att se skillnaden i din hud och huden kommer att bli mycket tacksam!