Smink

Bäst i test: Bästa Primer 2022

Med en bra primer kommer man långt då det skapar en flawless finish. Oavsett om du är ute efter lyster till max, eller om det är så att du vill ha en primer som täcker stora porer så är en primer den rätta produkten för dig. 

Du applicerar primer efter dagkräm och eventuell booster/serum. Låt den sedan sjunka in innan det är dags för foundation. Sedan är det bara att applicera resten av din makeup. Med en primer av bra kvalitet sitter resten av din makeup extra bra och det är naturligtvis ett stort plus. 

Då det finns så många olika sorters primers är det smart att välja en som ger det resultat just du är ute efter. Om du har svårt att välja mellan en primer som ger lyster och en som täcker stora porer kan du satsa på den sistnämnda för att sedan ha en fixeringsspray med lyster.

9 Bästa Primers

1. Bäst i test – Clarins SOS Primer

Med denna primer får du både färgkorrigering och fin lyster i ett. Då denna primer finns i så många olika nyanser är det lätt att hitta en som korrigerar just det du behöver hjälp med. Du kan välja mellan exempelvis lavendelfärgad, grön, rose/rosa och persika. 

Den fräschar upp och har en utsuddande effekt. Den låter huden andas och fungerar perfekt som en förberedelse för kommande makeup. Resultatet är mer hållbar makeup med uppljusande effekt och nytt liv till hyn. Dessutom återfuktar den och ger skydd genom anti-pollution komplex.

2. Ole Henriksen Banana Bright Face Primer

Med denna primer får du underbart ljusreflekterande pigment som gör att ansiktet ges massor av härlig lyster. Den kan användas antingen ensam, under foundation, blandas med foundation eller användas som en highlighter. Det är upp till dig hur du vill använda den. 

Utöver lyster ger den även ett utsuddande och jämnt resultat där synligheten av fina linjer och rynkor minimeras. Den innehåller bland annat C-vitamin och E-vitamin, vilket gör att synliga ålderstecken bekämpas samtidigt som huden får näring och vård. 

Den är helt vegansk, oljefri och cruelty free. 

3. Laura Mercier Pure Canvas Primer Illuminating

Här har vi en primer som ger riktigt fin glow och det bästa är att den skyddar och vårdar samtidigt som den ger den perfekta basen för makeup. Då den är fylld med ingredienser som fullkomligen älskar din hud så både ser och känner du resultatet. 

Med porslinsblomsextrakt och en blandning av mikroniserade pärlor är detta den perfekta produkten för att fräscha upp matt och trött hud. 

4. Sensai Glowing Base SPF10 Primer

Vill du lyxa till det med en riktig lite läckerbit till primer är detta ett bra val. Den kommer i en snygg typisk “Sensai”-förpackning och då det är en primer innehåller pärlemorpigment reflekterar den ljuset på ett vackert sätt som ser helt naturligt ut. 

Hudtonen korrigeras och den friska glöden från primern lyser igenom vare sig du har foundation eller inte. Den innehåller även fuktgivande ingredienser och det gör att huden mår bra utan att kännas stram eller torr. 

5. Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer

Denna prisvänliga primer återfuktar och ger fin lyster till din hud. Den lägger en fin och slät grund för din makeup och den innehåller både arktiskt källvatten, nordisk björksav och nordiska hjortron. Dessa ingredienser ger inte bara en lystergivande effekt, utan det är även så att de slätar ut huden.

Den är 100 % vegansk och man har använt återvunnen plast för tuben. Den är perfekt anpassad för normal till torr hy, så har du en fetare hudtyp kan den bli lite för mycket. 

6. L’Oréal Paris Shake & Glow Mist

Med den här härliga misten får du en multifunktionell produkt som kan användas både som primer innan du applicerar makeup och som en settingspray som du applicerar efter din makeup för att fixera den. 

Den kommer i en jättefin rosa flaska som i sig gör att man faller pladask för den. Att den återfuktar och ger fin, daggig och naturlig lyster gör inte saken sämre. 

7. Max Factor Primer, Pore Minimiz & Matt Primer

Detta är en kanonbra produkt för dig med fetare hy och/eller förstorade porer. Den är helt oljefri och fungerar på ett sätt så att resultatet blir en matt finish. Den motverkar att huden blir blank eller oljig framåt dagen. 

Den innehåller ett trippelkontrollernade oljeabsorberande puderkomplex och det är vad som ligger bakom att finishen är sammetslen hela dagen. Då den minimerar porerna så ger den en perfekt slät och jämn grund. 

Att den innehåller SPF 20 och att den absorberas snabbt är två saker som ger extra plus i kanten. 

8. BareMinerals Prime Time Original Foundation Primer

Med en primer som den här kan du vara säker på att torra partier motverkas samtidigt som ojämnheter, fina linjer och förstorade porer minimeras. Huden blir både jämnare och mer “glowig, så den ger ett perfekt resultat. 

Med en silkeslen konsistens som absorberas snabbt utan att kladda är den perfekt som primer under både bareMinerals foundation och andra märkens foundation. Den är fri från parfym, olja och konserveringsmedel som passar alla hudtyper. 

9. NYX Professional Makeup Marshmellow Soothing Primer

Här kommer ytterligare en primer som i rosa förpackning som är svår att tacka nej till. Den doftar läckert som godis och dessutom är det så att den är återfuktande, lugnande, mjukgörande och fräsch för huden. 

Den är multifunktionell och bjuder på både mjuk och “vispad” konsistens, genomskinligt resultat, jämnare hudtextur, bättre hållbarhet och huden lämnas len och lysterstark. 

Den är vegansk och dryg då det endast krävs lite produkt för hela ansiktet. Du väljer själv om du vill använda fingrarna, en borste eller en svamp vid applicering. 

Varför ska man använda primer?

En primer använder du för att huden ska få en bra “canvas” innan man applicerar foundation och/eller annan basmakeup. Det finns olika typer av primer där vissa ger mycket fukt medan andra främst är inriktade på att skapa en matt yta. 

Vissa primers täcker stora porer och fina linjer bättre än andra och vissa primers återfuktar huden bättre än andra primers. Sedan har vi den typen av primers som ger mycket lyster, vilket är det perfekta valet för dig som vill ha extra mycket glow. 

Beroende av hudtyp och ålder passar den ena primerns bättre än den andra. har du testat primers och inte känt att du hittat rätt? Då är det bara att fortsätta leta – det finns en primer för varje person. 

Bäst i test: Clarins SOS Primer

Detta är en härlig primer då den kommer i flera olika nyanser. Det innebär att man kan använda de olika färgerna för att skapa olika typer av finish och resultat. Vissa föredrar att använda endast en av färgerna medan andra köper flera som de sedan använder vid olika tillfällen. 

Vi gillar att den är högkvalitativ både vad gäller hur den ser ut på huden och vad den innehåller. Ett riktigt kap då den är dryg samtidigt som den ger huden en perfekt bas.