Hårvård

Bäst i test: Bästa Mjällschampo 2022

Mjäll är döda hudceller som lagrats på hårbotten och det är inte konstigare än döda hudceller på huden i ansiktet. Vissa har mer och andra har mindre mjäll. De som har mycket mjäll ser det då det samlas en större mängd i hårbotten, eller att det faller ner mjäll på kläderna. 

Då det är ett vanligt problem finns det också många bra produkter. Det kan dock vara svårt att vet vilka som är bäst för hårbotten och hår. Vi har tagit fram en topplista till er så att ni ska kunna välja ut ett som vi kan garantera er är bra. På så sätt blir djungeln av mjällschampo genast mer genomtränglig och det gör att det är lättare för er att hitta en favorit.

9 Bästa Mjällschampon

1. Bäst i test – Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

Detta är vår favorit och det är ett mycket populärt schampo på den svenska marknaden. Du kan köpa det i en duo-förpackning så att du får med balsam, eller så kan du köpa en trio-förpackning där en inpackning ingår. Vill du endast ha schampot går naturligtvis även detta bra.

Med detta schampo behandlas och förebyggs mjäll samt andra hårbottenproblem i ett. Utöver detta ökas hårproduktionen samtidigt som hårsäckarna stimuleras. Du får alltså ett schampo som är milt och som tar hand om både mjäll, håravfall och nyproduktion av hår.

Det har även färgbevarande egenskaper, det kan användas dagligen och har en trevlig blommig doft. Det är fritt från sulfater och parabener och dessutom är det helt veganskt och cruelty free.

2. Grazette of Sweden Neccin Mjällschampo

Med detta effektiva mjällschampo får du ett lugnande och återfuktande schampo som behandlar hårbottensproblem som mjäll. Att det dessutom är fritt från både silikoner och parabener gör att det blir extra pluspoäng. Det är 100 % veganskt och färgbevarande samtidigt som det är mycket skonsamt.

Håret blir luftigt och fullt av liv med hjälp av stärkande vegetabiliska proteiner bland ingredienserna. Detta, och att det är tillverkat i Sverige, är ytterligare fördelar som gör att detta schampo hamnar högt upp i vår topplista.

3. Sachajuan Scalp Schampo mot mjäll

Här har Sachajuan lyckats bra med ett schampo som inte bara tar hand om mjäll, utan det är även bra mot klåda. Har du torr och/eller flagnande hårbotten är detta ett mycket bra val. En irriterad hårbotten kräver bra produkter och detta är en av de produkter som är bäst mot denna typ av hårbottenproblem.

Det är inte bara hårbotten som mår bättre av detta schampo, utan även hårets kvalitet blir också bättre. Det är med andra ord ett schampo som tar hand om allt som man vill ha fixat med ett mjällschampo.

4. Kérastase Specifique Bain Anti-Pelliculaire

Vill du gå loss med ett lyxigt schampo som är drygt och som kommer i en läckert lyxig flaska är detta mjällschampot för dig. Som vanligt när det är Kerastase det handlar om så levererar detta schampo och det märks både på din hårbotten och ditt hårs kvalitet.

Du kommer slippa kliande hårbotten och mjäll försvinner i ett nafs. Schampot tar bort orenheter i hårbotten och det gör att klåda och andra hudproblem försvinner i hårbotten. När du använder detta schampo kommer du att se resultat snabbt och du kommer också att se att det förebygger återfall i upp till två månader.

5. L’Oréal Professionnel Instant Clear Pure Shampoo

Med detta prisvänliga schampo blir håret rent samtidigt som det tillför fin glans till håret. Du kan använda det dagligen då det är milt och skonsamt mot både hårbotten och hår.

Det gör också det lättare att forma håret efter tvätt. Just detta schampo är anpassat efter normalt till fett hår, så har du torrt hår är inte detta ett bra val. Du slipper kliande hårbotten och det bästa är att man märker resultat direkt.

6. Urtekram Nettle Dandruff Mjällschampo

Här har vi ett härligt mjällschampo som är både veganskt, 100 % naturligt och ekologiskt. Att det dessutom ser till så att håret får fin vård samtidigt som hårbotten lugnas gör att detta är ett smart val.

Schampot innehåller aloe vera, glycerol, extrakt från brännässla och magnolia gör att håret får nytt liv. Du kan också räkna med att håret blir härligt återfuktar efter användning. Vi tycker även att detta är värt en plats i topplistan på grund av att det är tillverkat i Danmark.

7. Nioxin Scalp Recovery Mjällschampo

Detta är en snabbverkande produkt som ger bra resultat. Det är det perfekta schampot för dig med kliande och flagnande hårbotten då det friskar upp hårbotten samtidigt som det återställer hårbottens naturliga balans.

Håret får näring och vård, vilket gör att både hår och hårbotten får sig en ordentlig push åt rätt håll. Ditt hår kommer att bli både mjukare och mer lätthanterligt samtidigt som förekomsten av brutna hårstrån reduceras.

När du använder schampot regelbundet försvinner problemen med mjäll, vilket innebär att det är viktigt att använda det på löpande basis. Det innehåller både extrakt från grönt te och pyritionzink som ser till att din hårbotten mår så bra som möjligt.

8. Antonio Axu Scalp Care Shampoo Anti-Dandruff

Detta milda och helt parfymfria schampo återfuktar och lugnar en irriterad hårbotten. Håret och hårbotten rengörs på djupet och dessutom tillför schampot fin glans till varje litet hårstrå.

Att det är parfymfritt tycker vi är särskilt bra då parfymerade produkter ofta är ett problem för personer med känslig hårbotten. Detta gör att det blir extra passande för alal med känslig hud.

Bland ingredienserna hittar vi bland annat bladvass och pentavitin. Dessa ingredienser gör så att hudbarriären i hårbotten stärks samtidigt som torrhet, klåda och flagnade motverkas.

9. Wella System Professional Mjällschampo

Här har vi ytterligare ett prisvänligt mjällschampo som är lugnande och återfuktande. Det passar normalt hår och har ett hudvänligt pH-värde för att det ska vara så bra för hårbotten som möjligt.

Det är extra skonsamt för att passa en irriterad, kliande och torr hårbotten. Det är även ett bra val för dig som lider av håravfall.

Varför ska man använda mjällschampo?

Om du har mjäll är det viktigt att använda mjällschampo då denna typ av schampo innehåller extra ingredienser som andra schampon saknar. Dessa extra ingredienser är där för att ta hand om just mjäll.

Då mjäll är ytterst små hudflagor som knappast syns är det inte samma sak som andra liknande hudproblem, men det är irriterande ändå och många känner sig ofräscha på grund av mjäll. 

Den ingrediens som vi hittar både i mjällschampo och i i andra produkter som används mot hudproblem som psoriasis, är stenkolstjära. 

Vilket mjällschampo är bäst i test?

Vi har valt ut Maria Nila Head & Hair Heal som bäst i test. Detta är ett schampo som är milt och bra, vilket gör att du kan använda det dagligen. 

Använd det tillsammans med tillhörande balsam och hårinpackning för bästa resultat.