Hårvård

13 Bästa Balsam & Conditioner 2022 – Bäst i test

Balsam kommer i flera olika utföranden och former, det finns leave-in balsam som sprayas på efter dusch, det finns vanligt balsam som används i duschen och det finns silverbalsam som används som en hårinpackning.

Det vanliga balsamet har en vårdade effekt på ditt hår som återger håret dess liv och glans. Silverbalsam ser istället till att du har en fin kall nyans i det blonda håret.

1. Maria Nila Head & Hair Heal

Maria Nila Head & Hair Heal

För den som har en extra känslig hårbotten kan detta balsam både lugna och vårda för en mer välmående hårbotten. Samtidigt stimuleras processen för hårväxt vilket gör att inaktiva hårsäckar åter blir aktiva. Balsamet förebygger uppkomst uppkomst av mjäll och håravfall.

Aktiva ingredienser är bland annat aloe vera, aminosyror och E-vitamin. Produkten kan användas varje dag och sköljs ur efter verkningstiden. Head & Hair Heal balsam är en helt vegansk produkt och innehåller varken parabener och sulfater.

2. Olaplex Bond Maintenance Paket

Olaplex Bond Maintenance Paket

Detta balsam återfuktar håret på djupet, oavsett vilken hårtyp du har. Med väl återfuktade hårstrån känns håret mer välmående och det ser även mer välmående ut med mer glans. Formulan är unik för Olaplex egna produkter och har en förmåga att stärka hårstrået för en längre livslängd.

Balsamet bör användas i kombination med schampo från samma märke och serie för bästa möjlig effekt och resultat. Vid regelbunden användning kommer ditt hår att bli friskare och starkare.

3. Ida Warg Repair Conditioner

Ida Warg Repair Conditioner

Det algextrakt som ingår i formulan för detta balsam har reparerande och vårdande egenskaper för torrt och slitet hår. Skador på håret repareras samtidigt som varje strå förstärks för att förebygga att nya skador uppstår.

Håret får en naturlig glans och en styrka som gör att varje strå lever längre. Applicera i längderna på fuktigt hår, fördela jämnt med hjälp av fingrarna för att komma åt vartenda hårstrå. Produkten är helt vegansk.

4. Redken Extreme Balsam

Redken Extreme Balsam

Det torra och skadade håret blir starkt och välmående med detta balsam från Redken. Med hjälp av proteiner och cermider kan balsamet reparera och bygga upp hårstrået inifrån och därmed förlänga hårets livslängd.

Kluvna hårtoppar förebyggs och håret blir mjukt och följsamt. Håret blir lättare att både hantera och styla och du kan skapa en frisyr som håller hela dagen. Balsamet appliceras efter schampo för att sedan sköljas ur.

5. Moroccanoil Moisture Repair Conditioner

Moroccanoil Moisture Repair Conditioner

Hår som ofta färgas eller behandlas med kemikalier eller värme har en tendens att snabbare bli slitet och skadat. Detta balsam är särskilt anpassat för att vårda och reparera denna typ av hår och hårskador. De aktiva ingredienserna som gör detta möjligt är bland annat keratin, fettsyror och arganolja.

Applicera i topparna och upp till halva längderna, låt produkten verka i ett par minuter innan den sköljs ur. Produkten är helt fri från parabener, sulfater och fosfater.

6. Kérastase Resistance Ciment Anti Usure Conditioner

Kérastase Resistance Ciment Anti Usure Conditioner

Balsamet från Kérastase har effektiva egenskaper som läker, reparerar och vårdar skadat hår på djupet. Formulan tar sig an såväl hårets kluvna toppar som de glesa och slitna längderna.

Resultatet blir ett glansigt hår som är både lent och elastiskt och som får ett starkare skydd mot framtida slitage. Efter användning blir håret även lättare att reda ut, kamma och styla.

7. AXU Repairing Conditioner

AXU Repairing Conditioner

Detta balsam appliceras i hela håret, hela vägen från hårets rötter ned till topparna. Formulan vårdar och ger näring till skadat hår så att det återfår sin naturliga glans och blir livfullt. Applicera direkt efter schampo och låt produkten verka några minuter innan den noggrant sköljs ur.

Produkten är tillverkad i Sverige och har en mild parfymering. Balsamet kan även användas på både färgat och behandlat hår utan att påverka hårets utseende.

8. American Crew 3-in-1

American Crew 3-in-1

För män finns denna allt i ett produkt som erbjuder duschtvål, schampo och balsam i en enda produkt. Den ger fukt till både hud och hår för att få en len och mjuk yta. Håret blir lätt att styla och med den lätta formulan riskerar inte heller håret att tyngas ned.

Produkten kan appliceras på alla hårtyper, liksom alla hudtyper, och är framtagen för dagligt bruk. Krämen har även en mild och behaglig doft.

9. Grazette of Sweden Neccin 3 Conditioner

Grazette of Sweden Neccin 3 Conditioner

För känslig hårbotten som har en tendens att mjälla finns detta balsam som motverkar mjäll samtidigt som de tar hand om skadat hår. Håret repareras och vårdas på djupet där både näring och proteiner tillförs för att stärka hårets struktur.

Resultatet blir ett lent och glansigt hår som är lätt att både kamma och frisera. Balsamet appliceras i hela håret, från rot till topp, och sköljs ur efter verkningstiden. Formulan är fri från parabener och silikoner.

10. The Ritual of Sakura Conditioner

The Ritual of Sakura Conditioner

Med hjälp av marockans arganolja, som dessutom är ekologisk, tar detta balsam hand om ditt hår på allra bästa sätt. Håret förses med såväl näring som fukt för att ges möjlighet till återhämtning och återväxt. Varje hårstrå omsluts, stärks och vårdas.

Det resulterar i att håret blir mer lätthanterligt och enklare att reda ut, det blir mjukt och följsamt samtidigt som det får en välmående glans. Produkten har en härlig doft av körsbärsblomma.

11. Aussie Miracle Shine Conditioner

Aussie Miracle Shine Conditioner

Med ingredienser som pärlpuder och ginseng från Australien kommer ditt hår få nytt liv med glans och struktur. Formulan är särskilt framtaget för att användas på torrt och extremt torrt hår för att återfukta och göra det lätt att hantera igen.

Applicera balsamet i blött hår, efter schampo, med fokus på toppar och längder. Låt verka ett par minuter innan balsamet sköljs ur och du kan njuta av ett mjukt och lent hår.

12. Lernberger Stafsing Conditioner for Dry Hair

Lernberger Stafsing Conditioner for Dry Hair

Detta balsam innehåller proteiner från silke och vete som tillsammans med flertalet aminosyror verkar för att reparera och stärka upp håret. Därtill finns två oljor som är baserade på svartkummin och argan som gör håret mjukt och lent.

Produkten vårdar även hårbotten som mjukas upp och återfuktas vilket gör att mjäll förebyggs. Låt produkten verka i 1-2 minuter efter applicering innan den sköljs ur.

13. John Frieda Weightless Wonder Conditioner

John Frieda Weightless Wonder Conditioner

Formulan i detta balsam från John Frieda är särskilt sammansatt för att användas på hår som är tunt och flygigt. Håret blir mer kontrollerat där friss reduceras utan att håret känns tungt eller fett. Bland ingredienserna finns aloe vera som lugnar såväl håret som hårbotten och gör de båda friska och välmående.

Vid regelbunden användning blir resultatet långvarigt och hållbart vilket visar sig som mjukt, lent och glansigt hår som är lätt att hantera.

Att tänka på inför köp av balsam

Det finns mängder av olika typer av balsam att välja på och det är viktigt att välja ett balsam som är framtaget för dina hårproblem eller anpassad till din hårtyp. Använd ett balsam som aktivt motverkar friss om du har ett frissigt hår, har du ett skadat och torrt hår använder du istället ett balsam som återfuktar och reparerar.

Har du ett blont svall kanske du istället ska kika på silverbalsam som reducerar den gula tonen och får fram en mer kallblond nyans. Läs på vad balsamet gör för just ditt hår för att hitta rätt i djungeln.

Hur använder man balsam?

Balsam används alltid efter schampo i hårvårdsrutinen då balsam ska appliceras på rent men blött hår. De allra flesta balsamprodukter ska appliceras enbart i hårets längder och toppar, även om en del även vårdar hårbotten, för att inte tynga den håret.

Balsam kan användas varje dag i den dagliga hårvårdsrutinen. Detta skiljer sig jämfört med hur silverbalsam används då man enbart bör använda silverbalsam ett par gånger i veckan för att inte slita på håret.

Måste jag använda balsam i min hårvårdsrutin?

Det är inget måste att använda balsam i hårvårdsrutinen, även om det är att rekommendera. Schampo har en mer rengörande effekt och balsam vårdar och reparerar. Med balsam blir håret mjukt, lent och följsamt vilket gör det enklare att styla samtidigt som det får ett mer välmående utseende.

Därtill finns silverbalsam som förbättrar och neutraliserar det blonda hårets ton. Trots namnet silverbalsam används denna hårprodukt mer som en hårinpackning än som ett balsam.