Hudvård

7 Bästa Sovmaskerna 2022 – Bäst i test

När det blir mörkt runt omkring en börjar kroppen utsöndra melatonin. Melatonin är ett hormon som ska signalera till kroppen att det är natt och därmed dags att sova. När det är ljust i sovrummet utsöndras inte melatonin i samma utsträckning och det kan därför bli svårt att både somna och att sova hela natten.

Särskilt påfrestande kan det vara under sommarhalvåret när dygnets ljusa timmar är fler och solen går upp tidigare och ned senare. Då kan en sovmask vara till hjälp som ser till att det blir mörkt för ögonen. En sovmask kan även användas när man behöver vila på dagen eller om man vill sova på resande fot.

Testvinnare – Bästa Sovmask

1. Bäst i test – Daydream Basic Black

Daydream Basic Black

I fyra olika färger kommer denna sovmask från Daydream. Masken har en utformning som ska passa alla och genom det reglerbara huvudbandet kan passformen justeras ytterligare.

Till sovmasken kommer också en tillhörande kylmask. Denna kylmask läggs i kylskåpet eller frysen ett par timmar innan användning. Sedan stoppas den in i ett särskilt fack i sovmasken. Kylan från kylmasken lindrar bland annat huvudvärk och förebygger trötthetstecken på morgonen, så som påsar under ögonen.

Vid näsroten är sovmasken utrustad med särskilda kuddar i bomull för att täppa till eventuella glipor som kan släppa in ljus. Sovmasken är till största del tillverkad i polyester (70%) och kan tvättas i maskin i 30 grader.

2. Tempur Sovmask

Tempur Sovmask

Denna sovmask från Tempur är tillverkad i det unika Tempur-materialet. Det är maskens vaddering som består av detta material och det i sin tur är täckt med ett mjukt överdrag i velour. Det särskilda Tempur-materialet formar sig efter just ditt ansikte vilket gör att passformen blir optimal oavsett ansiktsform.

Remmen som går runt huvudet för att hålla masken på plats är justerbar i och med att den spänns med kardborre. Sovmasken finns i färgen grå och tempur-materialet har en garantitid som sträcker sig över 3 år.

3. Åhléns Sovmask

Åhléns Sovmask

Detta är Åhléns egna sovmask vilken har en enkel utformning för att vara så neutral som möjligt både vad gäller passform och design. Materialet är något glasigt och lite tjockare för att vara optimalt täckande och stänga ute ljus. Sovmasken ligger skönt över ögonen utan att varken trycka eller skava och masken är behaglig att bära oavsett sovställning.

Genom ett resårband hålls masken på plats även under natten och storleken kan även anpassas något genom bandets töjning. Masken finns i färgen svart.

4. Amelie Soie Secrets de beauté Silk Sleep Mask Nude

Amelie Soie Secrets de beauté Silk Sleep Mask Nude

Unna dina ögon extra lyx med denna sovmask från Amelie Soie. Sovmasken är tillverkad i 100% mulberrysiden i 22 momme. Siden är ett glansigt material som länge har ansetts lyxigt. Tack vare detta mjuka material täcker sovmasken dina ögon utan att skava, klia eller på andra sätt upplevas obehagligt. Sovmasken reducerar uppkomsten av sovrynkor och stänger inne hudens egen fukt samtidigt som temperaturen regleras så att det inte blir för varmt under masken. Materialet som använts är mjukt och skonsamt för huden och även helt allergivänligt. Sovmasken är fri från kemikalier som kan vara både hälso- och miljöfarliga.

Sovmasken finns i två olika färger, de jordnära nyanserna nude och ljusgrå. Maskerna pryds även av ett broderi i form av Amelie Soies signatur emblem. Storleken på masken är 54-58 cm och justeras automatiskt med huvudbandet i resår. När sovmasken inte används kan den med fördel förvaras i den medföljande necessären. Necessären påminner om en snygg kuvertväska och är tillverkad i ljusgrå mocka. Necessären gör det även smidigt att packa med sovmasken utan att den kommer till skada.

Vid tvätt bör ett tvättmedel fritt från enzymer användas i kombination med ett särskilt tvättprogram avsett för silke.

5. EcoTools Relaxing Bamboo Sleep Mask

EcoTools Relaxing Bamboo Sleep Mask

Sovmasken Relaxing Bamboo Sleep Mask från EcoTools är tillverkad i naturligt material i form av bambuviskos. Bambu är ett naturligt material som inte bara är mjuk mot huden utan den tillåter också huden att andas trots att sovmasken ligger tätt på. Dessutom absorberar materialet fukt och förhindrar att du blir svettig under masken. Bambu är ett miljövänligare alternativ till material då det går att odla ekologiskt och är inte en råvara som har begränsad tillgång.

Masken har en minimal storlek så att den blir smidig att ha på sig och inte är iväg oavsett vilken sovställning du intar. Dessutom gör den lilla storleken det enkelt att förvara masken när den inte används eller packa ned den när du är på språng. Bambuviskosen utgör den största delen av masken som sedan omringas av ett kantbant i grönt eller blått. Bandet som går runt huvudet har både töjbar resår och är ställningsbar. Vid behov kan masken tvättas i kallt vatten för hand och sedan bör den torka liggandes för att inte förlora sin form och funktionalitet.

6. Isabelle Laurier Velvet Sleeping Mask Pink

Isabelle Laurier Velvet Sleeping Mask Pink

Isabelle Laurier utmärker sig genom deras lekfulla produkter och designer och denna sovmask går helt i linje med deras tänk. Masken finns i två utföranden, där utformningen och materialet är desamma men där designen skiljer sig åt. En masken är i färgen Pink och den pryds av en blå rosett på ena sidan. Den andra masken är istället blå i grunden och pryds av en svart mustasch mitt på.

I båda fallen är bandet runt huvudet av svart resår. Materialet på sovmasken är i övrigt mjukt och en aning lurvigt. Masken är även något tjockare för att du även ska kunna sova i mörker trots att solen skiner utanför, perfekt på resande fot. Det roliga utseendet gör dessutom att man gärna använder masken bland andra då designen gör en glad.

7. SO ECO Calming Sleep Eye Mask

SO ECO Calming Sleep Eye Mask

SO ECO är ett märke som värnar om miljön och väljer material därefter. De fokuserar på att tillverka produkter som består av material som är biologiskt nedbrytbara. Dessutom använder de inte material eller ingredienser som är djurtestade och de låter inte heller deras egna produkter genomgå djurtester, detta i linje med deras PETA ackreditering.

Denna lugnande sovmask är inget undantag från deras policy utan den är tillverkad i naturlig bomull som är biologiskt nedbrytbar. Bomullen är mjuk mot huden och framkallar inga hudirritationer. Masken pryds av ett grönt kantband som ramar in sovmasken. Bandet som löper runt huvudet är justerbart för bästa möjliga passform. Tvätta masken varsamt för hand vid behov och låt den torka liggandes på en plan yta för att få masken att hålla längre.

Frågor och svar om sovmasken

Vad är en sovmask?

Materialet som en sovmask är tillverkad av kan variera, liksom dess storlek och eventuell stoppning. Funktionen är dock densamma där syftet är att stänga ute ljuset när det är dags att sova. Genom att se till att det är mörkt för ögonen när det är dags att inta djupsömn kan kroppen lättare komma ned i varv som i sin tur leder till att man får en ostörd sömn som varar natten igenom.

Sovmasken kan även ha olika form men vanligtvis är den formad för att passa perfekt över dina ögon och över näsryggen. För att hålla masken på plats finns det ett band som löper runt huvudet, i en del fall kan detta band justeras och i andra fall är det elastiskt för att anpassa storleken.

När ska jag använda en sovmask?

Sovmasken kan användas vid flera tillfällen och dess nätta storlek gör det enkelt att ta med sig den på resor. Använd en sovmask när du vill sova i fullständigt mörker för att lättare komma till ro och falla ned i djupsömn. En sovmask kan till exempel användas på sommarhalvåret när solen går upp tidigt och letar sig in mellan persiennerna.

Du kan också ta med dig sovmasken på resan för att kunna koppla av under resans gång om du reser kollektivt, till exempel med tåg eller flyg. Då har du även sovmasken tillgänglig när du väl är framme på resmålet och du är garanterad en skön natts sömn även där, oavsett hur mörkläggningen är på din tillfälliga sovplats.