Hudvård

13 Bästa Sminkborttagningarna 2022 – Bäst i test

För en välmående och frisk hud bör makeup avlägsnas dagligen med hjälp av en sminkborttagning som är framtagen för ändamålet. Att tvätta bort smink med tvål och vatten kan torka ut huden på djupet och låter du sminket sitta kvar kan huden förlora sin lyster, elasticitet och finnar kan uppstå.

Om du använder makeup som är vattenfast eller extra hållfast behöver du ha en särskild sminkborttagning som angriper på ett skonsamt men effektivt sätt.

1. Lancôme Bi-Facil Waterproof Eye Makeup Remover

Lancôme Bi-Facil Waterproof Eye Makeup Remover

Sminkborttagningen Bi-Facil består av två olika delar i en och samma produkt. Dels har den en del med mjukgörande effekt som lämnar din hud mjuk och len efter rengöring och dels finns den delen som har en rengörande effekt. Ena delen har en bas av olja och den andra har en bas av vatten.

Produkten är särskilt anpassad för att avlägsna makeup från den känsliga huden kring ögonen och på fransar, den får effektivt bort även vattenfast smink. Produkten är testad av ögonläkare och anpassad för att även kunna användas av personer med känsliga ögon och av de som använder kontaktlinser.

2. The Ordinary Squalane Cleanser

The Ordinary Squalane Cleanser

Denna sminkborttagning innehåller flera lipofila estrar, bland anna Squalane, som återfuktar och rengör huden på ett milt och skonsamt sätt. Vid appliceringen ska produkten först masseras mellan handflatorna i några sekunder innan man med hjälp av händerna applicerar produkten i ansiktet.

Under bearbetningen kommer konsistensen på produkten att ändras till att slutligen bli som en olja. Skölj noggrant av med vatten för att avlägsna alla rester från rengöringen. Produkten kan användas dagligen utan att torka ut eller skada huden. Passar alla hudtyper.

3. Filorga Micellar Solution

Filorga Micellar Solution

Samtidigt som denna produkt effektivt tar bort makeup återfuktar den även huden på djupet. Produkten kan användas både som en ansiktsrengöring, sminkborttagning och som en toner. Resultatet blir inte bara en ren hud utan även en hud med lyster och spänst. Rengöringen appliceras med hjälp av en bomullspad som stryks över huden till dess att den är ren.

Inget vatten som har en tendens att torka ut huden behöver tillsättas. Proceduren kan behöva upprepas och flera bomullspads kan behöva användas innan huden är helt ren och alla makeup har avlägsnats.

4. Eucerin DermatoCLEAN

Eucerin DermatoCLEAN

Denna rengöringsmousse är både mild mot huden och effektivt mot makeup och annan smuts i ansiktet. Rengöringen har en särskild micellärteknologi som bland annat består av hyaluronsyra. Produkten kan användas både morgon och kväll utan att få en uttorkande effekt på huden. Applicering kan ske på både torr och fuktig hud där rengöringen masseras in med fingrarna.

Produkten kan användas på alla hudtyper, inklusive känslig hud, samt användas som rengöring av ögonmakeup. Moussen är helt parfymfri för att vara ännu mildare mot huden. Efter användning kommer huden kännas mjuk och ren samtidigt som den har en matt finish.

5. L’Oréal Paris Eye & Lip Make-Up Remover

L'Oréal Paris Eye & Lip Make-Up Remover

L’Oréal Paris har tagit fram en sminkborttagning som är särskilt anpassad för att avlägsna makeup från ögon och läppar, områden där huden är lite känsligare. På dessa områden brukar man dessutom applicera extra hållbart makeup eller makeup som är vattenfast, något som kan vara en svårare utmaning att avlägsna. Använd rengöringen med hjälp av en bomullspad, stryk sedan bomullspaden över ögonen och läpparna för att varsamt ta bort sminket.

Vid användning av smink som sitter hårdare kan man placera bomullspaden på området som ska rengöras och trycka lätt i några sekunder. Därefter drar man försiktigt av bomullspaden igen och upprepar vid behov. Undvik att gnugga eller gnida hårt då det kan skada både hud och fransar.

6. Nivea Double Effect Eye Make Up Remover

Nivea Double Effect Eye Make Up Remover

Detta är en dubbelverkande sminkborttagning som effektivt avlägsnar ögonmakeup. Den fungerar på alla typer av makeup även den som är extra hållfast och den som är vattenfast. Produkten består av två delar där ena är vattenbaserad och den andra är oljebaserad för att tillsammans lösa upp sminket som ska avlägsnas.

Sminkborttagningen rengör utan att torka ut huden eller lämna kladdiga rester efter sig. Innan användning bör flaskan skakas ordentligt och sedan använder man rengöringen med hjälp av en bomullspad.

7. Lumene Vedenkestävä Waterproof Eye & Lip Makeup Remover

Lumene Vedenkestävä Waterproof Eye & Lip Makeup Remover

Sminkborttagningen från Lumene är särskilt framtagen för att avlägsna makeup från ögon och läppar, två känsliga områden där smink ofta är vattenfast eller extra hållfast. Denna rengöring avlägsnar makeup skonsamt och inget vatten behöver tillsättas.

Häll några droppar av rengöringen på en bomullstuss för att sedan försiktigt stryka över ögon och läppar. Förutom att rengöra tillför oljan även näring till både fransar och hud. Produkten kan användas på alla hudtyper och är helt vegansk.

8. The Skin House Essential Cleansing Oil

The Skin House Essential Cleansing Oil

Detta är en rengöringsolja som effektivt tar bort smink från hud och fransar. Oljan har även en rengörande effekt på huden där den inte bara bort smink utan även smuts och rengör porerna på djupet och rensar porerna från talg.

Produkten kan användas på alla hudtyper och appliceras med hjälp av fingrarna. Massera huden i några sekunder för att sedan skölja av med vatten. Baserad på Canola olja.

9. Lancôme Miel En Mousse

Lancôme Miel En Mousse

Denna rengöringsmousse är lika effektiv mot makeup som den är mot andra orenheter på huden. Moussen har en konsistens som påminner om honung och när den appliceras på huden smälter sminket bort.

Tillsätt vatten så att ett skum uppstår för att få en djupare rengöring av huden och avlägsna vattenfast makeup. Rengöringsmoussen kan användas på alla hudtyper och efteråt blir huden både ren och len.

10. Holika Holika Seed Blossom Fresh Cleansing Oil

Holika Holika Seed Blossom Fresh Cleansing Oil

De rengörande och vårdande ingredienserna i denna sminkborttagning är bland annat oliv- och kameliaolja, pionextrakt och frossörtextrakt. Rengöringen tar bort smink på ett skonsamt och effektivt tillvägagångssätt samtidigt dom den vårdar huden genom att tillsätta näring, mjuka upp och lugna irriterad hud. Produkten är mild mot huden och passar därför även hud som är extra känslig och stressad.

Applicera produkten genom att massera in den i ansiktet utan att tillsätta vatten. Efter några sekunder blöter du händerna och fortsätter massera till konsistensen och färgen ändras. Därefter sköljer du av produkten helt med vatten.

11. Decléor Sweet Almond Cleansing Micellar Oil

Decléor Sweet Almond Cleansing Micellar Oil

Detta är en riktigt mild och skonsam rengöring som verkar utan att torka ut huden. Bland ingredienserna finns till exempel sötmandelolja och växtsqualane från oliv, ingredienser som gör att produkten anpassar sig till PH-värdet i huden varför den förhindrar att huden lämnas uttorkad.

Produkten appliceras först på torr hud och efter en stund masserande tillför man vatten som får konsistensen och färgen att påminna om mjölk. Därefter kan man skölja av produkten helt med vatten.

12. Clarins Instant Eye Make-Up Remover Makeup Remover

Clarins Instant Eye Make-Up Remover Makeup Remover

Denna sminkborttagning är särskilt framtagen för att skonsamt avlägsna makeup från området kring ögonen och på ögonfransar. Ta bort sminket genom att applicera produkten på en bomullstuss som sedan stryks över ögonen.

För att avlägsna vattenfast smink kan man placera bomullstussen över ögat och hålla kvar en stund för att sminket ska lösas upp och lättare släppa. Produkten är helt fri från parabener och innehåller skonsamma ingredienser så som rosvatten, kamomill och blåklint.

13. Garnier Skin Active Micellar Cleansing Water

Garnier Skin Active Micellar Cleansing Water

Med magnetiska egenskaper fångar denna sminkborttagning effektivt och skonsamt upp ditt smink. Det behövs inget tillsatt vatten eller några hårda metoder för att sminket ska avlägsnas från din hud. Applicera produkten på en bomullspad som du sedan varsamt stryker över ditt ansikte.

Proceduren kan behöva upprepas men viktigt är att du inte gnuggar. Produkten kan även användas på morgonen som en rengöring.

Frågor och svar om sminkborttagning

Vad är sminkborttagning bra för?

Sminkborttagning är bra för att avlägsna smink på ett effektivt sätt. Till skillnad från vanlig ansiktsrengöring är sminkborttagning anpassad för att kunna ta bort smink utan att ha en uttorkande effekt på huden.

När ska jag använda sminkborttagning?

Sminkborttagning kan användas när som helst under dagen när du vill avlägsna applicerad makeup. Oftast blir den en del av kvällsrutinen när det är dags att sminka av sig innan man går och lägger sig. Rengöringen kan även användas innan bad eller dusch för att avlägsna makeup som inte är vattenfast.