Hudvård

13 Bästa Peelings 2022 – Bäst i test

Peela din hud ett par gånger i veckan för att ge den en rejäl boost och en djupgående rengöring. Efter peeling är huden renare och mer mottaglig för övriga produkter så som serum, dagkräm och nattkräm.

Genom att peela huden kan du minska uppkomsten av pormaskar, reducera ålderstecken och trötthetstecken samt ge din hud en härlig lyster.

1. The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Denna peelingmask från The Ordinary kallas även för ”Blodmasken” på grund av sin blodröda färg. Masken innehåller hela 30% alfahydoxisyror (AHA-syra) vilket är en blandning mellan glykolsyra, mjölksyra, vinsyra och citroncyra.

Därtill finns även salicylsyra och hyaluronsyra tillsammans med svart morot, tasmansk peppar och Vitamin B5. Masken innehåller även BHA-syra som är den exfolierande ingrediensen som öppnar upp tilltäppta porer. Blodmasken är effektiv mot orenheter, jämnar ut hudens textur och minskar synliga linjer.

Använd masken max två gånger per vecka på ren och torr hud. Låt den verka i upp till 10 minuter innan den tvättas av med ljummet vatten. Applicera masken på kvällen så att din hud får en chans att återhämta sig under natten.

2. Dermalogica Daily Microfoliant

Dermalogica Daily Microfoliant

Risbaserat enzympulver är den aktiva ingrediensen i denna peeling som effektivt avlägsnar orenheter från huden. Efter användning blir din hud silkeslen, får en jämnare hudtextur och ton samt ger huden en omedelbar lyster.

Innehållet i peelingen är skonsamt mot huden vilket gör att peelingen utan problem kan användas dagligen för att hålla din hud ren på djupet.

Blöt dina händer innan applicering och ta en nypa av pulvret, arbeta sedan upp ett rikligt lödder mellan handflatorna tills inga korn längre känns eller syns. Applicera sedan löddret i ansiktet genom att mjukt massera huden med händerna. Tvätta av peelingen med ljummet vatten innan den hinner stelna.

3. Eucerin Hyaluron-Filler Night Peeling

Eucerin Hyaluron-Filler Night Peeling

Detta är en 2 i 1 produkt där du både får peeling och serum i en och samma förpackning. Produkterna är uppdelade i varsin cylinder för bättre precision vid applicering. Bland ingredienserna finns både AHA-syra som är den ingrediens som är exfolierande och hyaluronsyra som bidrar med fukt som i sin tur slätar ut ojämnheter. Peelingen appliceras på kvällen så att dess egenskaper kan bearbeta huden under natten. Efter peeling bör du återfukta huden med en nattkräm.

4. Maria Åkerberg Papaya Ansiktspeeling

Maria Åkerberg Papaya Ansiktspeeling

Den exfolierande ingrediensen i denna peeling är papayaextraktet Papain. Papain förebygger effektivt uppkomsten av pormaskar genom att lösa upp och avlägsna döda hudceller. Peelingen arbetar skonsamt på huden och är även lämplig att använda på känslig hud.

Innan applicering bör en ansiktsrengöring användas som avlägsnar smuts och makeup. Vänta till huden är helt torr innan du applicerar peelingen genom att massera in den i huden med varsamma rörelser i 1-2 minuter. Därefter tar du lite vatten i dina händer och blandar med peelingen i ansiktet.

Konsistensen ändras då och blir som en tjockare creme. Fortsätt massera till konsistensen är helt slät och du inte längre känner några korn, då kan du skölja av peelingen med mer vatten. Vid användning på extra känslig hud kan peelingen blandas ut med lite vatten direkt och istället för att masseras in i huden kan den sitta kvar som en mask i ett par minuter innan den sköljs av. Använd peelingen 1-2 gånger i veckan.

5. Filorga Scrub & Mask

Filorga Scrub & Mask

Med NCEF och hyaluronsyra bidrar denna peeling till att hudens syresättning förbättras och att cellförnyelsen stimuleras. Produkten verkar i två steg för att uppnå resultat i form av förminskade porer, jämnare hudstruktur och mer lyster. Börja med att peela huden genom att massrea in produkten på ren hud. Massera ett par minuter för att verkligen komma ner på djupet och rengöra porerna ordentligt.

Därefter lämnar du produkten i ansiktet som en mask i ytterligare några minuter. Då kickas maskens anti-age egenskaper in som ger huden nytt liv. När masken har bubblat färdigt och har förvandlats till en mousse är den redo att tvättas av. Produkten kan användas på alla hudtyper och rekommenderad användning är 1-3 gånger per vecka.

6. L’Occitane Radiance Scrub

L'Occitane Radiance Scrub

Detta är en ansiktspeeling för mänä såväl som för kvinnor. Produkten tar effektivt bort döda hudceller och rengör på djupet samtidigt som den är skonsamt mot huden. Peelingen innehåller bland annat pomelofrukter som ger krämen en härlig konsistens. Resultatet blir att huden känns fräsch, ung och får en helt ny lyster.

Applicera peelingen genom att försiktigt massera in den i huden. Massera till du inte längre känner några tydliga korn, dessa ska smälta på huden. Därefter sköljer du av med vatten.

7. L’Oréal Paris Men Expert Hydra Energetic Scrub

Loreal Paris Men Expert Hydra Energetic Scrub

Denna scrub från Loreal rengör huden på djupet och öppnar upp tilltäppta porer. Orenheter avlägsnas samtidigt som huden blir mjuk och klar. Produkten kan användas dagligen utan att torka ut huden.

Fukta ansiktet och massera sedan in krämen med fingrarna. Skölj av med vatten efter några minuters masserande. Peelingen är särskilt anpassad för män.

8. Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish

Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish

Peelingen Triple Microdermabrasion Face Polish exfolierar huden på tre olika sätt, kemiskt, mekaniskt och enzymiskt. Det är främst tre ingredienser i formulan som gör detta möjligt nämligen AHA-syra, mikrokristaller och papayaenzymer.

Produkten har en djuprengörande effekt som gör att huden ser klar och frisk ut. Dessutom blir huden silkeslen. Produkten kan användas på alla hudtyper men rekommenderas ej för känslig hud.

9. Neutrogena Blackhead EL. Facial Scrub

Neutrogena Blackhead EL. Facial Scrub

Denna produkt är särskilt framtagen för att behandla pormaskar och lämpar sig därför extra bra till fet hud som tenderar att oftare få just pormaskar. Krämen appliceras på de områden i ansiktet där pormaskar förekommer och kan alltså användas som punktbehandling för problemområden.

Fukta först huden för att sedan massera en lagom mängd kräm på huden. Avsluta med att skölja av ansiktet och var noga med att få bort alla rester från peelingen.

10. Lumene Valo Glow Reveal Peeling Mask

Lumene Valo Glow Reveal Peeling Mask

För hud som känns trött och livlös kan denna peeling pigga upp. Den får huden att på nytt kännas ung och fräsch. Det är med hjälp av AHA-syra, glycolsyra och mjölksyra som produkten får sin exfolierande effekt. Därtill finns Vitamin C och hjortronextrakt som de båda tillför lyster och liv till huden. Huden får en jämnare ton och struktur samtidigt som den ser mer välmående ut.

Applicera peelingen på ren hud, låt den vara i cirka 10 minuter för att sedan torka bort den försiktigt med en fuktad handduk. Avsluta med att skölja ansiktet med varmt vatten för att få bort de sista resterna. Produkten rekommenderas att användas cirka 1-2 gånger i veckan.

11. Clinique Exfoliating Scrub

Clinique Exfoliating Scrub

Denna produkt är baserad på vatten och är därmed extra lämplig för hud som tenderar att bli fet och oljig. Den scrubbar huden för att avlägsna smuts och döda hudceller. Samtidigt verkar den förberedande så att huden lättare kan ta upp fukt från efterföljande hudvårdsprodukter. Huden kommer att både se och kännas slätare vid regelbunden användning.

Produkten kan användas på antingen morgonen eller kvällen och den ska masseras in på fuktigt ansikte. Massera in produkten ordentligt och skölj sedan rikligt med med vatten för att få bort alla rester. Rekommenderad användning är 3-4 tillfällen per vecka.

12. Aco Face Cleansing Scrub

Aco Face Cleansing Scrub

Den här peelingen är extra mild och oparfymerad så att den även ska passa för känslig hudtyp. Dess exfolierande egenskap kommer från bambukorn vilket är en naturlig ingrediens. Håll huden ren, len och fräsch genom att använda produkten regelbundet, mellan en till två gånger i veckan.

Produkten masseras in på fuktig hud och sköljs sedan av med vatten. Ögonen och området runt omkring bör undvikas för att inte skapa irritation eller klåda i ögonen.

13. Nivea Smooth Rice Scrub

Nivea Smooth Rice Scrub

För normal hud finns denna peeling vars exfolierande ingrediens består av risfrön. Peelingen innehåller även extrakt av blåbär som är ekologiskt odlade och panthenol, dessa ingredienser återfuktar huden och gör den härligt mjuk medan risfröna ihop med korn från blåbären ser till att rengöra på djupet.

Peelingen appliceras på fuktig hud och masseras in med varsamma rörelser. Massera ett par minuter innan du sköljer av produkten.

Frågor och svar

Varför ska jag använda peeling?

Peeling används för att hålla porerna rena från smuts och döda hudceller. Genom att kontinuerligt rensa porerna förhindrar man även att porernas väggar utvidgas och porerna blir förstorade. Användande av peeling ger huden i ansiktet nytt liv med starkare lyster och en renare känsla.

Hur applicerar jag peeling?

Applicera peelingen enligt de instruktioner som medföljer. Olika varianter appliceras på olika sätt. En del ska appliceras på torr hud medan andra ska appliceras på blöt hud, en del ska direkt masseras in i ansiktet med andra först ska bearbetas mellan handflatorna. Viktigt är dock att huden alltid är rengjord innan applicering av peeling.