Hudvård

10 Bästa Hudvårdsprodukterna 2022 – Bäst i test

Genom att ta om hand och vårda din hud kan du hjälpa den att bibehålla sina egenskaper längre. Med åren förlorar huden både sin elasticitet och sitt glow, något som kan förebyggas med rätt hudvård.

Oavsett vilken hudtyp du har bör du ta hand om den på allra bästa sätt genom att använda produkter som är avsedda för just din hudtyp. Vid regelbunden användning av anpassade hudvårdsprodukter kan du både förebygga och behandla olika typer av hudproblem.

Ansiktskräm & Dagkräm: Clinique Moisture Surge 72hour Auto Replenishing Hydrator

Clinique Moisture Surge 72hour Auto Replenishing Hydrator

Precis som namnet avslöjar ser denna dagkräm till att din hud håller sig återfuktad i 72 timmar. Detta med hjälp av den särskilda formulan som bland annat innehåller aktivt aloevatten som i sin tur kan kapsla in fukt och på så sätt skapa en fuktreserv för din hud.

Produkten innehåller även hyaluronsyra som även den bidrar till att återfukta din hud. Dagkrämen är helt fri från parabener och kan användas på alla hudtyper.

Ansiktsrengöring: The Ordinary Cleansers Squalane Cleanser

The Ordinary Cleansers Squalane Cleanser

Denna ansiktsrengöring tar effektivt bort både smink och andra orenheter samtidigt som den är skonsam mot huden. Rengöringen innehåller flera lipofila estrar som är milda och som rengör på djupet, samtidigt som de ser till att din hud är återfuktad. Använd rengöringen både morgon och kväll.

Ta en klick av den balm-liknande rengöringen i dina handflator och gnugga handflatorna mot varandra. Efter en stund ändras konsistensen till att bli mer som en olja och då kan du försiktigt massera in den i ansiktet. Skölj sedan noggrant med vatten. Rengöringen från The Ordinary kan användas på alla hudtyper.

Ansiktstoner: Lancôme Tonique Confort Toner

Lancôme Tonique Confort Toner

För dig som har torr hud är denna toner ett bra inslag i din vanliga hudvårdsrutin. Denna toner har både en fuktgivande och en vårdande inverkan på din hud som återfuktar och ger elasticitet till torr hud. Detta tack vare att den innehåller både honung och mandelmjölk.

Du applicerar tonern genom att blöta ned en bomullstuss med den och sedan försiktigt svepa bomullstussen över ansiktet. Tonern används med fördel såväl på morgonen som på kvällen.

Ansiktspeeling: Dermalogica Daily Microfoliant Peeling

Dermalogica Daily Microfoliant Peeling

Genom att ta bort döda hudceller, rengöra porer och eliminera andra föroreningar från din hud så får den en helt annan lyster och spänst. Detta kan du åstadkomma genom att använda denna skonsamma peeling från Dermalogica. Peelingen kan användas dagligen utan att torka ut din hud.

Den aktiva ingrediensen är enzympulver som är risbaserat och när det kommer i kontakt med vatten aktiveras dess peelande egenskap. Applicera peelingen genom att först blanda pulvret med lite vatten och därefter massera in massan i ansiktet. Skölj sedan av med vatten.

Serum: The Ordinary More Molecules Niacinamide 10% + Zinc 1%

The Ordinary More Molecules Niacinamide 10% + Zinc 1%

Med hjälp av flera olika vitaminer och mineraler öppnar detta serum upp tilltäppta porer och avlägsnar orenheter. Serumet består till 10% av vitamin B3, niacinamid, och därtill även en hög koncentration av zinksalt.

Zinksalt hjälper till att balansera hudens talgproduktion för att minska intrycket av fet och oljig hud. Använd serumet både morgon och kväll som en del av din hudvårdsrutin.

Ansiktsmask: Filorga Masks NCEF Night Mask

Filorga Masks NCEF Night Mask

Denna nattmask har en starkt föryngrande effekt på din hud och den verkar medan du sover. Masken består av bland annat 50 aktiva ingredienser som motverkar ålderstecken på din hud. Den revitaliserar samtidigt som den motverkar att trötthetstecken uppstår.

Din hud får en helt ny spänst och lyster som gör att du ser piggare ut direkt när du vaknar, detta tack vare bland annat kollagen och hyaluronsyra. Applicera nattkrämen innan du går och lägger dig men efter att du har använt din rengöring och avlägsnat eventuell make upp och smuts.

Nattkräm: Filorga Cream Time-Filler Night Cream

Filorga Cream Time-Filler Night Cream

Nattkrämen från Filorga har en utjämnande effekt på så väl åldersrynkor som trötthetstecken. De främsta ingredienserna som fyller ut linjerna är hyaluronsyra. Dessutom finns ingredienser för att boosta kollagenproduktionen som i sin tur får i gång cellförnyelsen.

Rapsolja tillsammans med bomullsgräs förebygger yttorrhet. Ingrediensen hexapeptid har en avslappnande effekt som förebygger den svullna känslan som kan uppstå under natten. Nattkrämen kan användas på alla hudtyper och motverkar samtliga sorters rynkor.

Essence: Benton Snail Bee High Content Essence

Benton Snail Bee High Content Essence

Med ingredienser som snigelsekret (90%) och bigift är denna essence särskilt effektiv. Snigelsekretet stimulerar hudens egen cellförnyelse samt har en lugnande inverkan på irriterad och inflammerad hud. Bigiftet i sin tur har anti-age egenskaper och stimulerar produktion av kollagen och elastin.

Därutöver innehåller denna essence mjukgörande ingredienser så som aloe vera och allantoin. Tillsammans gör ingredienserna så att din hud blir mjukare, lugnare och slätare.

Ögonkräm: Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex

Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex

Detta är en avancerad ögonkräm som hjälper till att föryngra huden genom att reducera uppkomna ålderstecken och förebygger att nya tillkommer. Ögonkrämen har en anti-age egenskap tack vare dess berikning av antioxidanter.

Utöver det reduceras även tecken på trötthet så som mörka ringar eller påsar under ögonen. Med hjälp av hyaluronsyra återfuktas din hud i upp till 24 timmar efter applicering.

Sovmask: Daydream Basic Navy

Daydream Basic Navy

Med hjälp av en sovmask blir din sömn djupare då den inte störs av ljuset. Sovmasken Daydream har en utformning som passar de allra flesta och bandet som går runt huvudet är justerbart för ännu bättre passform. Intill näsan finns det särskilda kuddar som täpper till extra väl för att garantera att inget ljus slinker igenom.

Detta är både en sovmask och en kylmask i ett och dess kylande effekt minskar svullnader kring ögonen och lindrar eventuell huvudvärk. Sovmasken har ett rutigt mönster som finns i två färger, navy och beige.

Ta reda på din hudtyp för att välja rätt produkter

Normal hud

Normal hud kännetecknas av att den oftast upplevs problemfri. Huden känns inte oljig eller glansig men inte heller torr. Porerna på en normal hud brukar även upplevas som små och relativt osynliga. Det är vanligt att tro att man inte behöver ägna en normal hud särskilt mycket omtanke men även en normal hud måste underhållas och tas om hand.

Torr hud

Torr hud kan i särskilda fall utsättas för eksem och klåda. Klåda är speciellt förekommande direkt efter applicering av produkter. Huden kan lätt fjälla och den känns stram och oelastisk. På en torr hud kan även make up krackelera och den jämna slutfinishen kan utebli.

Fet hud

Om huden har en överproduktion av talg upplever man att huden blir fet. Huden kan se oljig och glansig ut. Ett vanligt problem för de med fet hy är att talgen täpper till porer, det är därför vanligt att de med fet hy får väl synliga porer eller drabbas av finnar.

Kombinerad hud / blandhud

En blandhud består av både torra och feta partier, en kombination som är väldigt vanlig. De feta partierna brukar uppstå i den så kallade T-zonen vilket innefattar haka, näsa och panna. Övriga delar av ansiktet är istället torra. En sådan hud behöver olika produkter för de olika delarna i ansiktet.

Känslig hud

En känslig hud kännetecknas vanligtvis av ytliga blodkärl, dessa är mest förekommande kring näsan eller på kinderna. Andra kännetecken på en känslig hud är att den ofta är röd, irriterad eller inflammerad. En känslig hud drabbas särskilt mycket av yttre påfrestningar så som väder, luftfuktighet och temperaturväxlingar.

Frågor och svar

Varför ska jag använda hudvårdsprodukter?

Hudvårdsprodukter kan användas i olika syften, beroende på din hudtyp. Om du har torr hud används hudvårdsprodukter för att återfukta, lugna och mjuka upp. Medan hudvårdsprodukter används för att balansera huden om du har en bland hud. Det finns hudvårdsprodukter med speciella egenskaper där de kan ha återfuktande effekt, anti-age effekt eller lugnande.

Produkterna kan användas för att reducera och förebygga uppkomst av ålderstecken eller trötthetstecken samt för att rengöra huden från föroreningar och smuts.

Hur vet jag vilka produkter jag ska använda?

För att veta vilka hudvårdsprodukter som du ska använda behöver du först och främst veta vilken hudtyp som du har. Är du osäker på vilken hudtyp du har finns det särskilda hundanalyser som man kan göra på olika salonger eller i speciella butiker för hudvård.

När du vet vilken hudtyp du har är det enklare att hitta lämpliga produkter. På de flesta sidor online kan du filtrera så att du enbart får upp produkter som passar för din hudtyp.