Hudvård

10 Bästa Hudkrämerna 2022 – Bäst i test

Det finns en uppsjö av olika varianter av hudkrämer och body lotions på marknaden och de är även indelade för olika hudtyper eller hudproblem. Det finns särskilda hudkrämer som är anpassad för att fungera på torr eller mycket torr hud, hud som har en tendens att få eksem, rodnader eller irritationer.

En del krämer används vid behov och appliceras lokalt på det utsatta området medan andra används dagligen i förebyggande syfte.

1. La Roche-Posay Cicaplast Baume B5

Denna balm kan användas av personer i alla åldrar, allt ifrån spädbarn till vuxna med mogen hud. Kroppsbalmen är särskilt effektiv för att återfukta torr hud på djupet och lugna irriterad hud. Huden får därmed chans till återhämtning när den skyddas och förstärks.

Använd produkten både morgon och kväll för att få bukt på hudproblemen. Produkten kan appliceras över hela kroppen, på läppar och i ansiktet med undantag för ögonområdet. Krämen är helt oparfymerad och innehåller varken parabener eller lanolin, allt för att även passa den känsliga huden.

2. Locobase Repair Mjukgörande Hudkräm

Locobase Repair Mjukgörande Hudkräm

Hudkrämen Locobase Repair är speciellt anpassad för att effektivt och skonsamt behandla och reparera hud som är torr eller sprucken. Detta görs genom att krämen tillför barriärfetter till huden. Dessa barriärfetter efterliknar de som finns naturligt i huden så att de enkelt kan sjunka in och börja göra skillnad för huden.

Efter applicering kvarstår effekten i cirka ett dygn. Krämen kan användas över hela kroppen, även i ansiktet och på fötterna. Hudkrämen kan utan problem appliceras på eksem eller andra hudirritationer. Smörj kroppen varje kväll eller vid behov. Produkten är oparfymerad.

3. Special Care Skyddande vitt vaselin

Special Care Skyddande vitt vaselin

Genom att lägga sig som en hinna över utsatta hudpartier kan detta vaselin agera vattenavvisande. Detta förhindrar att inte redan utsatt hud kan utsättas för ytterligare uttorkning vid kontakt med vatten. Vaselinet har bara en enda ingrediens, petrolatum, vilken kan användas på känslig hud och även av allergiker.

Petrolatum har en fetthalt på 100%. Produkten stryks på med hjälp av fingrarna på hudpartier som är torra, spruckna eller nariga. Applicera vid behov, eventuellt flera gånger om dagen, tills huden har läkt och återhämtat sig.

4. ACO Sunkissed Body Hudkräm

ACO Sunkissed Body Hudkräm

Detta är en hudkräm som både har en återfuktande effekt och en brun utan sol effekt. Huden blir alltså mjuk och len samtidigt som den får en härlig gyllenbrun färg. Krämen absorberas snabbt av huden och börjar sedan gradvis ge huden mer färg.

Lotionen bör ha torkat helt innan kroppen kommer i kontakt med textilier. Huden blir återfuktad på djupet med hjälp av ACO:s egna Triple Moist Complex. Produkten är milt parfymerad.

5. CeraVe SA Smoothin Cream

CeraVe SA Smoothin Cream

Krämen från CeraVe är särskilt sammansatt för att behandla hud som är torr, knottrig eller har en grov textur. Huden blir jämnare i strukturen, mjukare och får en förstärkt skyddsbarriär vid regelbunden användning. De aktiva ingredienserna är hyaluronsyra, salicylsyra, 10% urea och LHA.

Produkten är helt parfymfri och kan användas över hela kroppen, inklusive ansiktet. Applicera krämen när behov uppstår och var då generös med mängden kräm. Ögonområdet bör undvikas vid applicering. Om produkten kommer i kontakt med ögonen bör man omgående skölja med vatten.

6. HTH Original body lotion

HTH Original body lotion

Denna body lotion är särskilt anpassad för torr och mycket torr hud. Krämen innehåller flera ingredienser som naturligt återfinns i huden och som har vårdande egenskaper. Där finns bland annat betain, mjölksyra och karbamid. De tre ämnena har en effektiv förmåga att binda fukt, skydda huden och göra den mjuk och smidig.

Lotionen har både en snabbverkande och en långtidsverkande effekt. Produkten är både vegansk och helt fri från parfym. Använd vid behov på torra hudpartier, den kan även appliceras på känslig hud.

7. Nivea Rich body lotion nourishing milk

Nivea Rich body lotion nourishing milk

Applicera denna body lotion dagligen över hela kroppen för att hålla den mjuk och återfuktad på djupet. Lotionen innehåller Niveas unika IQ-teknologi som stimulerar hudens egna förmåga till återfuktning samtidigt som den stöttar med återfuktning i upp till ett dygn efter applicering.

Formulan innehåller bland annat olika mineraler och mandelolja som har återfuktande egenskaper för att ge resultat både på kort och lång sikt. Krämen absorberas snabbt in i huden och formulan är lätt att applicera. Produkten är dermatologiskt testad och kan användas av personer i alla åldrar med en normal eller torr hudtyp.

8. Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm

Detta är en kroppsbalm som effektivt vårdar och återfuktar huden som är torr, irriterad eller sprucken. Krämen är fri från vatten som annars har en uttorkande effekt på huden. Produkten kan användas över hela kroppen, inklusive fötter och ansikte.

Applicera krämen vid behov över det område som är torrt eller problematiskt. Krämen kan användas av både vuxna och barn över tre månader. För att passa känslig hud är den även helt fri från parfym.

9. Nivea Soft moisturizing cream

Nivea Soft moisturizing cream

Nivea Soft moisturizing cream är en återfuktande kräm som kan användas på både kropp och ansikte. Formulan består bland annat av jojobaolja som förser huden med näring och E-vitamin som stärker hudens skyddsbarriär. Formulan är lätt att applicera och sjunker snabbt in i huden utan att lämna några kladdiga rester efter sig.

Huden känns fräschare, mjukare och lenare vid regelbunden användning av denna kräm. Produkten är dermatologiskt testad och kan användas på alla hudtyper. Krämen är även pH-neutral för att inte rubba hudens eget pH-värde.

10. Holika Holika Aloe Soothing Gel

Holika Holika Aloe Soothing Gel

Denna hudkräm har återfuktande egenskaper för både kropp och ansikte. Formulan är lätt vilket gör den enkel att applicera och den absorberas snabbt av huden. Dess effektiva återfuktning kommer från aloe verasaft vilket utgör 99% av gelens innehåll. Aloe Vera har inte bara återfuktande egenskaper utan även en förmåga att läka skadad hud och lindra irriterad och känslig hud.

Gelen är helt vegansk och innehåller varken parabener eller bensofenon. Applicera gelen vid behov på utsatta hudområden till exempel efter dusch, bad eller rakning. Gelen lindrar även solbränd hud.

Välj rätt hudkräm för dig

Med SPF

Genom att välja en hudkräm som har solskyddsfaktor inkluderad i formulan får du ett grundskydd mot solen direkt i den vanliga insmörjningen. En body lotion med SPF har i regel en lägre solskyddsfaktor än en ren solskyddskräm då dess syfte är att skydda mot solen till vardags, när man rör sig utomhus men inte solar.

En solskyddskräm å andra sidan är ett starkare skydd mot solen när du vistas på stranden eller ligger och solar.

För torr hud

För torr hud bör man välja en hudkräm som har en högre fetthalt och innehåller en mindre mängd vatten. Vatten riskerar nämligen att torka ut huden ytterligare medan fettet har en djupt återfuktande och skyddande effekt.

Smörj med en fet salva på torra hudpartier vid behov eller dagligen, framförallt efter dusch, för att mjuka upp och återfukta huden. En salva som är extra fet kan med fördel appliceras på kvällen då den behöver längre tid för att absorberas av huden.

För eksem

Eksem kan uppstå av en rad olika faktorer, till exempel på grund av sol, torrhet, allergi, föroreningar eller av ärftlighet. När huden drabbas av eksem blir området rött, ytan blir skrovlig och huden börjar klia.

Denna hudåkomma är egentligen en inflammation i hudens övre skikt. För att behandla eksem behöver man en salva som återfuktar, lugnar och stärker hudens naturliga skyddsbarriär.