Hudvård

10 Bästa Handkrämerna 2022 – Bäst i test

Varje dag utsätts händerna för stor påfrestning och slitage, något som påverkar huden. På kvinnor och äldre är huden på händerna något tunnare och är därmed extra utsatta och känsliga. Det är inte ovanligt att händernas hud drabbas av uttorkning, börjar spricka eller bli nariga.

Händer som ofta är i kontakt med vatten löper större risk att bli torra, liksom händer överlag under vintern. Då är det viktigt att smörja in händerna med en anpassad handkräm för att tillföra fukt. Vid regelbunden användning kommer händerna snart återfå sin flexibilitet och återigen bli både mjuk och len.

1. Clarins Hand & Nail Treatment Cream

Clarins Hand & Nail Treatment Cream

I formulan på denna handkräm återfinns ingredienser som sesamoljeextrakt och shea butter. Dessa ingredienser är djupt vårdande och återfuktande för huden. Krämen behandlar så väl huden som naglar och nagelband där den återfuktar, mjukar upp och förebygger sprickor.

Massera in krämen över hela händerna och gnid med fingertopparna runt naglar och nagelband. Krämen kan appliceras vid behov när huden är extra torr eller användas regelbundet varje dag i förebyggande syfte. Vid behov kan krämen appliceras flera gånger per dag.

2. CCS Vårdande handkräm

CCS Vårdande handkräm

Smörj in dina händer med denna handkräm till kvällen innan du ska sova för att vakna upp nästa morgon med mjuka och lena händer. Alternativt kan du använda krämen när behov uppstår och applicera krämen en eller flera gånger under dagen.

Krämens innehåll består av flera oljor som har mjukgörande effekt, karbamid som hjälper till att bevara fukt och även flera ingredienser som återfuktar på djupet. Konsistensen är fet varför den passar extra bra att applicera på kvällen så du slipper känslan av kladdiga händer.

3. ACO Special Care Protecting hand cream

ACO Special Care Protecting hand cream

Huden på händerna är extra känslig och drabbas ofta av torrhet och sprickor som följd. Händerna är känsliga för yttre påfrestningar och väderväxlingar vilket ökar risken för nariga händer. Denna handkräm vårdar dina händer varje dag, året om och ser till att de är fortsatt mjuka och lena.

Krämen ger både ett skydd som verkar förebyggande och behandlar med återfuktning. Produkten är helt fri från parfym för att kunna användas av alla personer oavsett hudtyp. Applicera varje dag eller vid behov så ofta som du vill.

4. CeraVe Therapeutic Handkräm

CeraVe Therapeutic Handkräm

Denna handkräm är särskilt anpassad för att vårda och reparera den extremt torra huden och även hudsprickor. Krämen förstärker hudens skyddsbarriär så att den lättare kan stå emot påfrestningar och därmed verka förebyggande. Efter applicering kvarstår den återfuktande effekten i upp till ett dygn.

De verksamma ingredienserna är bland annat hyaluronsyra och flera olika ceramider. Produkten är parfymfri och hypoallergen för att kunna appliceras på känslig hud och även användas av allergiker. Applicera vid behov när händerna känns extra torra och nariga.

5. Hudosil hudsalva

Hudosil hudsalva

Hudsalvan Hudosil är extra fet för att ta sig an extremt torr hud. Salvan är djupt återfuktande utan att innehålla paraffin eller vaselin. Produkten kan lika gärna användas till torra fötter som till torra händer. Ingredienserna består bland annat av olika mjukgörande oljor och ämnen som binder fukt i huden.

Ämnena har även lugnande effekter på huden som gör att irritationer dämpas. Salvan kan även appliceras på och behandla eksem som har uppstått på grund av torrhet. Använd salvan vid behov och applicera eventuellt flera gånger om dagen. Salvan är parfymfri.

6. Maria Åkerberg Hand Cream Beautiful

Maria Åkerberg Hand Cream Beautiful

Denna hudsalva består enbart av skonsamma ingredienser som både är ekologiska och naturliga. I formulan finns bivax som både mjukar upp och skyddar huden. Där finns även jojobaolja och shea butter som har återfuktande egenskaper liksom mjölksyra.

Ingredienserna verkar även för att balansera och återställa hudens egen fettbalans. Salvan har en fräsch doft av kardemumma och citrus. Applicera krämen på torra händer vid behov eller smörj in dem regelbundet en gång om dagen i förebyggande syfte.

7. Biotherm Biomains Hand & Nail Treatment

Biotherm Biomains Hand & Nail Treatment

Denna handkräm är anpassad för den extra känsliga huden och behandlar såväl händer som naglar. Krämens ingredienser bygger upp och förstärker hudens naturliga skyddsbarriär så att huden effektivt kan stå emot yttre påfrestningar.

Formulan förebygger och reducerar även synliga tecken på åldrande som visar sig på händernas hud. Samtidigt reducerar den pigmentfläckar och jämnar ut hudtonen samt stärker naglarna och neutraliserar dem till färgen. Använd krämen regelbundet för att få ut det mesta av de egenskaper som den besitter.

8. Löwengrip Healthy Glow Hand Balm

Löwengrip Healthy Glow Hand Balm

Handkrämen från Löwengrip sjunker snabbt in i huden vid applicering så att känslan av kladdiga händer uteblir. Krämen ger huden omedelbar och långsiktig återfuktning. Bland ingredienserna finns mandelsmör som tillför näring till både hud och naglar. Formulan är berikad med GSP-T som har en förmåga att skydda huden mot skadliga UV-strålar.

Därtill finns ingredienser som motverkar ålderstecken och jämnar ut hudens textur med hjälp av prebiotika och probiotika. Ytterligare ingredienser är betakaroten och Micro-PRO skin. Använd krämen till alla hudtyper. Produkten har en doft av mysk och honung.

9. Estelle & thild Citrus Menthe Hand Lotion

estelle & thild Citrus Menthe Hand Lotion

En fräsch doft av citrus och mynta omfamnar händerna vid applicering av denna kräm. Formulan återfuktar händerna på djupet och gör huden både mjuk och len. Även naglar och nagelband vårdas och stärks. Produkten är helt vegansk och innehåller ekologiska och naturliga ingredienser för att på ett skonsamt sätt vårda händerna.

Smörj in händerna vid behov eller regelbundet för att hålla huden återfuktad och flexibel. Massera in krämen med fingertopparna vid naglar och nagelband så att den kan sjunka in och vårda ordentligt. Krämen kan även användas för att behandla torra fötter.

10. ACO Handkräm rich

ACO Handkräm rich

Antioxidanten Q10 skyddar huden mot fria radikaler, den E-vitaminrika rapsoljan har en intensivt återfuktande effekt och den extra feta konsistensen är mjukgörande på både kort och lång sikt. Ingredienserna hjälper till att balansera huden så att hudsprickor läker, huden blir len och känns flexibel.

Krämen är anpassad för extremt torr hud och kan med fördel appliceras två gånger om dagen, både morgon och kväll, för att hålla huden återfuktad och mjuk. Massera in krämen ordentligt för att få den att absorberas snabbare av huden och därmed undvika känslan av kladdiga händer. Produkten kan användas på alla hudtyper.

Frågor och svar om handkrämer

Vad är en handkräm?

En handkräm är en fet hudkräm som är särskilt anpassad för att användas på händernas torra hud. Händerna utsätts för mycket slitage varje dag och huden kan lätt bli uttorkad. Särskilt utsatt är händerna under vinterhalvåret eller om de ofta är i kontakt med vatten.

En handkräm har flera fuktgivande ingredienser som ger huden fukt på djupet. Krämen gör torra händer mjuka igen, fungerar vattenavvisande för att undvika ytterligare uttorkning och läker även nariga nagelband. Ingredienserna i de olika handkrämerna kan variera men syftet är alltid detsamma, att förse torr hud med fukt.

Varför ska jag använda en handkräm?

Använd en handkräm för att hålla huden på händerna mjuk, len och fri från torra sprickor. Handkrämen har även en vattenavvisande effekt för att förhindra att händerna torka ut ännu mer vid till exempel handdiskning.

En handkräm bör särskilt användas på vinterhalvåret då huden lättare drabbas av uttorkning på grund av den torra luften som blir på vintern. Kvinnor drabbas oftare av torra händer då deras hud är tunnare och därmed känsligare för yttre faktorer, kvinnor kan därför behöva smörja in händerna oftare än män.