Hårvård

Bäst i test: Blå Hårfärg 2022

Det har blivit otroligt populärt med färgsprakande och unika hårfärger som verkligen sticker ut ur mängden. Det kan vara allt ifrån rött till rosa, grått eller kanske till och med härligt blåa toner. Det blåa håret trendar som mest just nu och om du inte är för skraj för att testa, tycker vi helt klart att blått hår är rätt inför sommaren 2021.

Att färga håret blått är dock lite av en konst. Till att börja med måste du se till att du har en bra grundhårfärg att använda dig av, men du behöver också se till att ha hårfärg av riktigt hög kvalitet. Det finns mängder med olika färger och nyanser som du kan välja mellan. I detta test har vi tittat närmare på två stycken blåa toner – en med mer intensiva färgpigment och en med mer subtila.

Schwarzkopf Live Color XXL Blå Hårfärg

Schwarzkopf Live Color XXL serien är kända för sina färgsprakande och intensiva nyanser när det kommer till hårfärg. Med färgen Cosmic Blue kan du färga ditt hår i en mörkare blå färg med mycket intensiva pigment. Hårfärgen har en lång hållbarhet och extra levande färg.

För att minska risken för att färgen tvättas bort för snabbt vid hårtvätt har man även utrustat formulan med ett vattenfast skydd. På så sätt behöver du inte oroa dig för att färgen försvinna för snabbt, eftersom pigmenten är förseglade i hårets egna fibrer. Schwarzkopf Live Color XXL Cosmic Blue gör att ditt hår får en vacker och häftig blå hårfärg, samtidigt som det blir fullt av glans.

L’Oréal Paris Colorista Permanent Gel

L’Oréal Paris Colorista Permanent Gel Blue Black passar för dig som vill ha svarta nyanser i grunden med härligt blåa skiftningar och undertoner. Färgen lämpar sig lika bra för ljust som för mörkt hår och täcker även gråa hårstrån. Formulan är tillverkad likt en gele, vilket gör att den enkelt kan appliceras i hela håret utan att droppa.

Vill du inte färga hela håret kan du med fördel skapa slingor, Dip-dye eller vad helst du känner. Då färgen är permanent kommer den inte att tvättas ur i samband med tvätt. Se därför till att du skyddar kläder och andra föremål som du inte vill ska få färg på sig. L’Oréal Paris Colorista Permanent Gel är snäll mot hårbotten och hud och har en kort verkningstid. Snabbt, smidigt och enkelt.

Hur färgar man håret blått?

Det finns flera sätt att gå tillväga för att färga håret blått. Vilken metod som kommer att passa bäst beror på vad det är för hårfärg som du har valt att använda dig av. Vissa appliceras likt en vanlig hårgelé och kan sedan tvättas ut när helst du önskar. Andra är mer permanenta och sitter kvar i håret tills ditt hår har vuxit ut eller tills du väljer att färga om det.

Vilken nyans av blått du är ute efter har också stor betydelse. Vill du ha någon av de allra ljusaste blå tonerna behöver du ha en ljus grund, det vill säga blont hår utan skiftningar eller mörka partier. Vill du däremot satsa på en mörkare blå färg eller en färg som är blå svart kan du applicera färgen på nästan vilken hårfärg som helst och fortfarande få ett bra resultat.

Instruktionerna varierar mycket när det kommer till applicering och verkningstid. Därför rekommenderar vi att du alltid läser igenom bruksanvisningen noga på den blå hårfärg som du planerar att använda dig av.

Vilka blåa färger finns det att välja mellan?

I takt med att blått hår blev allt mer trendigt var det också allt fler varumärken som började att erbjuda hårfärg för den som ville färga håret blått. Det innebär att det idag finns mängder med olika nyanser och märken att välja mellan. Här kan du hitta allt från ljusblå till aquablå, men också klarblå, mörkblå och svartblå.

Vad som passar just dig bäst är naturligtvis upp till dig själv att bestämma, men kom ihåg att de ljusare blå färgerna också kräver att ditt hår är väldigt blont. Har du inte riktigt ljust hår kan det vara en god idé att köra en blekning av hela håret innan du drar igång.