Hårvård

11 Bästa Hårsprayer 2022 – Bäst i test

Marknaden för hårspray är bred och det finns en uppsjö av såväl tillverkare som varianter att välja mellan. Hårspray kan användas vid olika tillfällen men ska inte förväxlas med ett saltvattenspray även om båda produkterna ger stadga till håret.

En saltvattenspray är en ren stylingprodukt som formar din frisyr, medan en hårspray antingen kan hjälpa dig att forma håret eller att fixera det efter styling.

1. Maria nila Style & Finish Finishing Spray

maria nila Style & Finish Finishing Spray

Denna hårspray från Maria Nila kan användas för både styling och finish. Genom att spraya hårsprayen på håret innan styling tillför man stadga som gör håret enklare att hantera. Spraya efter styling för att fixera frisyren för att den ska hålla sig hela dagen.

Produkten kan enkelt borstas ur vid behov för att återge håret dess mjukhet. Sprayen bidrar även med ett UV-skydd och ett skydd mot fria radikaler. Formulan innehåller varken parabener eller sulfater och alla ingredienser är veganska.

2. Sebastian Re-Shaper Hårspray

Sebastian Re-Shaper Hårspray

Hårsprayen Re-shaper ger håret en tydlig stadga utan att håret känns stelt. Använd sprayen för att få en frisyr som håller hela dagen. Borsta ur sprayen och forma till en ny frisyr flera gånger om så behövs.

Sprayen ger stadga till alla hårtyper och ger även ett yttre skydd mot fukt som annars kan förstöra en snygg styling. Applicera sprayen innan det fuktiga håret fönas för att tillföra volym i håret eller spraya efter styling för en hållbar frisyr.

3. ghd Style Curl Hold Spray

ghd Style Curl Hold Spray

Fixera din frisyr eller din styling utan att tynga ned håret med denna hårspray från G H D. Sprayen är särskilt lämpad för de som har ett naturligt rakt hår men som önskar får en ökad volym och snygga lockar.

Samtidigt tar sprayen kontroll över frissigt hår och gör stråna mjuka och håret glansigt. I formulan finns även värmeskydd vilket gör det smidigt att använda sprayen ihop med värmestyling utan att ytterligare produkter behövs.

4. Lernberger Stafsing Hairspray Strong Hold

Lernberger Stafsing Hairspray Strong Hold

Denna hårspray fungerar inte bara fixerande utan den tillför även vårdande näring till håret i form av veteproteiner och silkesproteiner. Dessa proteiner stärker hårstråna och gör de mer flexibla för att kunna stå emot större påfrestningar. Applicera sprayen på lite avstånd, ungefär 10-30 cm.

Håret får då en stabilitet och stadga som fixerar stylingen utan att håret känns tungt eller får en konstig yta. Formulan har även anti-statisk effekt på håret och skyddar mot skadliga UV-strålar.

5. L’ANZA Healing Keratin Oil Finishing Spray

L'ANZA Healing Keratin Oil Finishing Spray

Formulan i denna hårspray är fri från såväl gluten, parabener och sulfater. Sprayen torkar snabbt in i håret för att ge omedelbar stadga och effekt. Produkten agerar även värmeskyddande upp till en temperatur om 260°C vilket gör den lämplig att använda ihop med värmestyling.

Keratinprotein som ingår bland ingredienserna tillför både en ökad volym och stärker hårstråna. Håret blir lätt att styla med en fast stadga och reducerat friss. Sprayen står även emot fukt.

6. Schwarzkopf Professional OSiS Session Extreme Hold Hairspray

Schwarzkopf Professional OSiS Session Extreme Hold Hairspray

Precis som det framgår av namnet så har denna hårspray en extrem hållbarhet. Den får även de allra tunna och finaste hårstråna att ligga på plats under hela dagen. Håret får en matt finish och en långvarig stadga.

Trots detta så är formulan helt kladdfri och om man vill forma om håret under dagen kan man enkelt borsta ur, forma om och spraya på nytt. Sprayen kan användas på alla hårtyper och såväl långt som kort hår med gott resultat.

7. MATRIX Total Results Hairspray

MATRIX Total Results Hairspray

En hårspray som snabbt torkar efter applicering och som inte kladdar får man i denna hårspray från Matrix. Håret förses med en stark stadga utan att håret tyngs ned eller får en kladdig yta.

Sprayen får håret att hållas på plats i upp till ett dygn och fuktskyddet varar i upp till 8 timmar för att skydda din styling. Om man vill släppa ut håret eller göra en ny styling är det bara att borsta ur sprayen och börja om.

8. Kevin Murphy Session Spray

Kevin Murphy Session Spray

Denna hårspray ger håret en stadga med bibehållen flexibilitet vilket gör håret lätt att styla även efter applicering. I formulan ingår ett starkt UV-skydd som skyddar håret mot slitage och hjälper till att bevara färgen. Därtill finns ett fuktskydd som gör stylingen ännu mer hållbar.

Formulans veteprotein stärker upp håret och de doftoljor som finns bland ingredienserna ger en härlig doft till håret. Applicera sprayen på lite avstånd, gärna ett par decimeter, för bästa resultat.

9. TIGI Bed Head Superstar Queen For A Day T. Spray

TIGI Bed Head Superstar Queen For A Day T. Spray

För att få volym till platt hår kan denna hårspray från TIGI Bed Head användas. Sprayen appliceras intill hårrötterna där den masseras in. Håret kan med fördel lyftas lite vid applicering för att komma åt underifrån.

Alternativt kan man använda sprayen för att fixera sin styling eller uppsättning. Håret får stadga samtidigt som det både ser och känns mer välmående med extra glans. Produkten kan användas på alla hårtyper.

10. Wella EIMI Super Set Extra Strong

Wella EIMI Super Set Extra Strong

Detta är en finish spray med extra stark stadga. Den är till för att hålla din frisyr på plats hela dagen oavsett om det handlar om lockar eller avancerade uppsättningar. Sprayen appliceras efter styling för att fixera och göra stylingen mer hållbar.

Hårsprayen kan användas på alla hårtyper. Formulan i sprayen innehåller även UV-skydd för att skydda håret mot skadliga strålar från solen, samt ett fuktskydd som gör att din frisyr håller sig snygg trots fuktig luft.

11. Björn Axén Fixing Hårspray Strong Hold

Björn Axén Fixing Hårspray Strong Hold

Med detta hårspray får håret en naturlig look och behåller sin flexibilitet, mjukhet och glans. Sprayen kan användas innan styling med värmeverktyg eller saltvattenspray eller efter uppsättningar för att fixera håret på plats. Produkten tillåter att håret formas om även efter applicering av sprayen.

Formulan innehåller även ett skydd mot UV-strålar som har en skadlig påfrestning på hårstråna. Applicera sprayen med ett avstånd om cirka 20 cm för en bättre fördelning.

Välj rätt hårspray för dig

Working spray

Med working spray kan man jobba upp volym i håret och en extrem stadga. Denna typ av hårspray kan appliceras i flera lager för att få en starkare stadga, ju fler lager som sprayas desto hårdare blir håret och desto mer kontrollerat blir varje hårstrå.

Fixa till din styling med ett saltvattenspray för att sedan fixera den härliga beach-looken med ett working spray. Stadgan kan bli så extrem att stylingen eller frisyren håller sig trots att det blåser mycket eller man är väldigt aktiv.

Styling spray

Ett styling spray fixerar håret och tillför stadga så att det blir enklare att forma och styla. Genom att applicera sprayen innan styling blir håret mer lättarbetat och går att forma precis som man vill. Spraya först i håret för att sedan locka, föna eller styla enligt önskemål.

En styling spray ska dock inte användas innan en saltvattenspray då den sprayen tillför stadga till håret på egen hand. Om du inte blir nöjd med stylingen, eller vill byta frisyr under dagen, kan en stylingspray enkelt borstas ur så att du kan forma om håret om och om igen.

Finishing spray

Denna typ av hårspray används som sista finish för att fixera din styling. Oavsett om du har stylat med hårfön, med händerna, gjort uppsättning, använt saltvattenspray, plattång eller locktång så kan en finishing spray se till att håret sitter precis där du vill ha det hela dagen.

Hur applicerar man hårsprayen?

Beroende på vilken hårspray du använder ska de även appliceras lite olika. En del hårspray ska appliceras särskilt i hårrötterna för att vara volymgivande, andra ska appliceras innan styling och en del ska appliceras efter styling med till exempel saltvattenspray eller värmestyling.

Gemensamt för de alla är att sprayen i regel ska appliceras på lite avstånd från håret för att fördelas jämnt och fint över hela håret. Appliceras sprayen för nära är risken att den kladdar eller ger en hård yta.