Hudvård

10 Bästa Ansiktsskrubbarna 2022 – Bäst i test

Ett par gånger i veckan mår huden i ansiktet bra av att få en djupgående behandling med en ansiktsskrubb. Skrubben avlägsnar döda hudceller, smuts, talg och föroreningar på ett effektivt sätt och lämnar din hud med nytt liv.

1. Filorga Scrub & Detox

Filorga Scrub & Detox

Denna produkt från Filorga har en detoxande effekt på huden och agerar dubbelverkande. Under första steget exfolieras huden både mekaniskt och biologiskt. Detta steg aktiveras direkt vid applicering medan steg två, som är en djupt utrensande rengöring, aktiveras när produkten lämnas kvar som en ansiktsmask i ungefär 5 minuter. Därefter skölja masken av med vatten.

De verkande ingredienserna är bland annat aktivt kol, vitamin E, antioxidantpolyfenoler och niacinamid. Använd produkten cirka 1-2 gånger per vecka för att få en jämnare och renare hud med mer lyster på längre sikt. Produkten kan användas på alla hudtyper men ögononrådet bör undvikas vid applicering.

2. ACO Face Cleansing Scrub

ACO Face Cleansing Scrub

Ansiktsscrubben från ACO är framställd för att fungera och vara vårdande på alla hudtyper. Den är särskilt mild och även oparfymerad samtidigt som den är effektiv som rengöring. Scrubkornen som utgör den exfolierande effekten i produkten är av bambu, en helt naturlig ingrediens.

För bästa resultat på lång sikt bör produkten användas regelbundet, gärna 1-2 gånger per vecka. Applicera skrubben på ren och fuktig hud med cirkulära massagerörelser. Resultatet blir en hud som är ren på djupet, len på utan och har ett glow till utseendet.

3. Rituals Face Charcoal – Ansiktsskrubb för män

Rituals Face Charcoal - Ansiktsskrubb för män

Rituals har tagit fram en ansiktsskrubb som är särskilt anpassad för mannens hudvård. Skrubben innehåller bambu som har en lugnande och återfuktande effekt på huden. Det japanska kolet Binchotan tar effektivt bort orenheter från huden samt överflödigt talg, något som annars riskerar att täppa till porer och orsaka pormaskar.

Huden kommer att kännas ren och fräsch samtidigt som rakningen i ansiktet kommer att underlättas. Produkten passar alla hudtyper, allt från den känsliga huden till den feta huden. Applicera produkten innan rakning genom att massera in den i ansiktet med fingrarna. Massera ett par minuter och skölj därefter med vatten.

4. Dermalogica Daily Superfoliant

Dermalogica Daily Superfoliant

Denna skrubb består av ett exfolierande, högaktivt pulver. Pulvret är sammansatt för att rengöra huden på djupet, släta ut ojämnheter, stimulera cellförnyelse samt stärka hudens skyddsbarriär. Genom att stärka hudens skyddsbarriär kan huden lättare stå emot miljöpåfrestningar och luftföroreningar, faktorer som annars kan få huden att åldras snabbare.

Pulvret bearbetas först i våra händer där ett lödder blandas upp. Tillsätt ytterligare vatten och fortsätt gnugga handflatorna mot varandra till konsistensen blir mer krämig. Därefter masseras krämen in i ansiktet, applicera dock inte produkten på ögononrådet. Massera ett par minuter och skölj därefter rikligt med vatten. Produkten kan användas dagligen utan att ha en uttorkande effekt på huden.

5. Idun Minerals Smoothing Ansiktsskrubb

Idun Minerals Smoothing Ansiktsskrubb

Smooting face scrub ger den lite tjockare huden en mjukgörande och rengörande behandling. Den exfolierande egenskapen uppstår av peelingkorn som är gjord av kiselsten. Den naturliga kiselstenen avlägsnar döda hudceller och mjukar upp huden.

Även äppelsyra som ingår i formulan har en peelande effekt och gör ansiktet rent från både smuts och föroreningar. Därtill finns flertalet mineraler, PCA och glycerin bland ingredienserna, ämnen som finns naturligt i huden och som binder fukt.

Produkten masseras in i fuktigt ansikte och skölja därefter av med vatten. Skrubben är oparfymerad och kan användas av både män och kvinnor.

6. Mario Badescue Non-Abrasive Face Scrub

Mario Badescue Non-Abrasive Face Scrub

Mario Badescue har tagit fram en ansiktsskrubb som passar alla hudtyper men särskilt för den torra och livlösa huden. Skrubben exfolierar huden på ett milt och varsamt sätt samtidigt som den återfuktar och ger nytt liv till torr hud. Ingredienserna i produkten består av bland annat mandel som är fint malen, majsmjöl och honung. Honung har en lugnande effekt på huden, dämpar hudirritationer och läker flagig hud.

Skrubben kan användas upp till 3 gånger i veckan för att få ett tillfredsställande resultat i form av ren och len hud. Produkten appliceras efter ansiktsrengöring när huden fortfarande är blöt. Massera in den med händerna i ett par minuter och skölj därefter av med vatten.

7. Neutrogena Clear & Defend Facial Scrub

Neutrogena Clear & Defend Facial Scrub

Clear & Defend Facial Scrub rengör huden på djupet, tar bort döda hudceller och tömmer porerna. Med grundlig och regelbunden rengöring minskar även risken för att pormaskar och finnar ska uppstå. Produkten får sin exfolierande effekt av de naturliga kornen av cellulosa. Därtill finns salicylsyra bland ingredienserna som även den hjälper till att rengöra huden ytterligare.

Skrubben är sammansatt för att användas som en daglig rengöring, antingen på kvällen eller på morgonen. Blöt först ned ansiktet med vatten, applicera produkten i handflatorna tillsammans med ytterligare lite vatten och gnid handflatorna mot varandra. Därefter masseras krämen in i ansiktet och slutligen sköljs den av med vatten.

8. Nivea Rice Scrub Smooth

Neutrogena Clear & Defend Facial Scrub

För den normala huden finns denna ansiktsskrubb som består av risfrön och ekologiska blåbär som tillsammans får en rengörande och exfolierande effekt på huden. Blåbär fungerar även återfuktande tillsammans med ingrediensen panthenol. Formulan tar bort orenheter på djupet, avlägsnar döda hudceller och gör huden len och mjuk efter behandling.

Börja med att skölja ansiktet med vatten så att huden blir våt innan applicering av skrubben. Därefter masseras skrubben in i ansiktet med cirkulära rörelser för att få en ordentligt exfolierande effekt. Massera i ett par minuter innan produkten sköljs av. Applicera slutligen en återfuktande kräm i form av dagkräm eller nattkräm.

9. Löwengrip Facial Care Purify My Skin Facial Scrub

Löwengrip Facial Care Purify My Skin Facial Scrub

Genom att stimulera hudens process för cellförnyelse kan ojämnheter effektivt jämnas ut. Denna produkt stimulerar cellförnyelsen samtidigt som den exfolierar huden i ansikte och på dekolletage vilket har en djuprengörande effekt. Den exfolierande egenskapen uppstår tack vare kiselkorn och korn av cellulosa. Kornens storlek varierar vilket gör det lättare för den att komma åt alla delar i ansiktet.

Utöver dessa ingredienser finns även niacinamide som har en lugnande inverkan på huden där den dämpar inflammationer, balanserar produktionen av talg och gör huden elastisk. Genom cellförnyelsen drar förstorade porer ihop sig och fina linjer reduceras. De återfuktande ingredienserna består av både allantoin och hudens naturliga ämne glycerin. Resultatet blir en ren hud med lyster och förbättrad spänst.

10. Maria Åkerberg Papaya Peeling

Maria Åkerberg Papaya Peeling

Denna peeling kan användas på alla hudtyper men har särskilt bra effekt på känslig hud, hud som saknar lyster eller på hud med förstorade porer. Produkten är helt vegansk och innehåller ingredienser som är både naturliga och ekologiska. Detta är en så kallad enzympeeling som får sin peelande effekt av papayaextraktet papain. Detta extrakt avlägsnar döda hudceller, exfolierar och reducerar uppkomst av pormaskar på ett milt och varsamt sätt. Använd peelingen vid behov eller regelbundet cirka två gånger i veckan.

Huden ska vara torr och ren vid applicering då produkten masseras in med varsamma rörelser i ett par minuter. Därefter tillsätter du en liten skvätt vatten och fortsätter att massera till konsistensen ändras till att bli som en kräm och peelingkornen har lösts upp, då kan du slutligen skölja av produkten med vatten. Vid behandling av extra känslig hud kan man blanda ut peelingen redan från start så att den exfolierande effekten blir något mildare.

Frågor och svar om ansiktsskrubb

Vad är ansiktsskrubb bra för?

Ansiktsskrubb är bra för att få huden rengjord på djupet. Skrubben avlägsnar effektivt orenheter i ansiktet så som döda hudceller, talg och miljöföroreningar.

Genom att djuprengöra huden regelbundet kan man minimera uppkomst av såväl pormaskar som finnar. Samtidigt blir huden lenare, jämnare och får nytt liv i form av mer lyster.

När ska jag använda ansiktsskrubb?

Använd ansiktsskrubb när du vill ge en djupare behandling till din hud, en behandling som tränger ned och bearbetar huden på djupet. Beroende på vilken skrubb du använder så varierar rekommendationen på hur ofta den ska användas.

En del ansiktsskrubber är framtagna för att kunna användas dagligen medan andra bör användas 1-3 dagar i veckan för att ge huden chans till att återhämta sig efter behandling.